Crnadak u Njemačkoj

Bh. građane 'ubija u pojam' što nijedan slučaj korupcije nije procesuiran

Vijesti / Flash | 08. 10. 2015. u 15:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, koji sudjeluje na luksemburškoj konferenciji o izbjegličkoj ruti, izjavio je za Radio BiH da smatra da će ovaj skup, koji je prva velika ministarska konferencija o ovoj temi, biti uspješan, jer, kako je rekao, svi očekuju da se konačno dobije jedinstven europski odgovor.

Također smatra da je format skupa dobar, gdje su sudionice 28 zemalja članica Europske unije (EU), zatim zemlje zapadnog Balkana, te Turska, koja je jedna od ključnih zemalja u rješavanju ovog problema, zbog svoje pozicije i uloge.

''Očekujem da nakon ove konferencije ne bude više međusobnih tenzija, međusobnog napadanja zemalja koje su direktno pogođene, nego, naprotiv, da se pokaže više solidarnosti i više zajedničkog rada na rješavanju ovog problema'', istaknuo je Crnadak.

Napomenuo je da BiH u rješavanju problema izbjegličke krize nije ključna zemlja zbog svog položaja, veličine i mogućnosti da pomogne, ali ističe da je poruka BiH jasna.

''Mi smo sa svojim institucijama i organima spremni, ako bi se nešto počelo događati kod nas, da reagiramo. Također smo spremni biti dio jednog solidarnog pristupa u skladu sa svojim mogućnostima'', kazao je Crnadak, dodajući da BiH želi da bude dio "nekakvog europskog rješenja, u onoj mjeri u kojoj se to procijeni da mi trebamo sudjelovati."

Na putu prema Luksemburgu Crnadak je posjetio Njemačku, koja je u ovom trenutku najisturenija, možda i najutjecajnija članica EU, dok zbog teških izazova s kojima se Europa suočava, BiH više nije ni blizu prioriteta briselskih institucija.

Na upit hoće li to uticati na započete reformske procese i što su poruke Berlina bh. vlastima, Crnadak je odgovorio da je teško biti prioritet pored situacija u Siriji i Ukrajni. Međutim istaknuo je da BiH ipak "nije sklonjena u stranu", te da se situacija u BiH vrlo pažljivo prati i da u Njemačkoj ima iskrenog prijatelja koji je želi podržati i u narednom periodu.

''Ja sam se naravno zahvalio ministru vanjskih poslova Njemačke Frank-Walteru Steinmeieru, zato što je upravo Njemačka bila jedna od ključnih zemalja za uspostavljanje novog europskog pristupa BiH, koji je širom otvorio vrata za europsku budućnost'', rekao je Crnadak. Dodao je da mu je prenio da oko europske budućnosti imaju potpuni konsenzus i zatražio podršku za nastavak ovog procesa, prije svega za aplikaciju BiH za članstvo u EU u narednoj godini.

S tim u vezi, Crnadak je mišljenja da je poruka Njemačke vrlo jasna, kako je rekao, podrška je tu, bit će još jača i intenzivnija, ali pod uvjetom "da se stvari iz inicijalnog programa reformi ispunjavaju i da se na terenu vide promjene na koje smo se obavezali."

U pogledu procesuiranja korupcije, Crnadak je otišao u Berlin s porukom da je BiH jedina europska zemlja koja nema nijedan procesuiran slučaj korupcije, te da to "ubija u pojam" bh. građane. U pogledu očekivanja rezultata te poruke prenesene Njemačkoj, kazao je da je "sasvim normalno da Njemačka čuje sve što treba čuti o našim problemima".

''Ponovio sam to Steinmeieru. Naravno, nisam mogao ništa konkretno tražiti, osim da i Njemačka u svom pristupu BiH prepozna ovo kao jedan ozbiljan problem'', rekao je Crnadak i dodao da korupcija nije problem sam po sebi, već da direktno utiče i na strane investicije, ekonomski razvoj i opći ambijent u BiH, te da je zbog toga važno da i u pogledu borbe protiv korupcije i vladavine prava, dobije podršku i Njemačke i drugih europskih partnera.

Poručio je da je uvjeren da je nakon ovog sastanka "podrška Njemačke tu, da je snažna i da će biti prisutna sve dok mi budemo radili svoj dio posla."

Kopirati
Drag cursor here to close