Pomogli mu novinari

Bh. državljanin nevin proveo godinu dana u ruskom zatvoru

Vijesti / Flash | 25. 03. 2017. u 17:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mujo Musić, državljanin Bosne i Hercegovine koji je godinu dana proveo u pritvoru u ruskom gradu Kazanju, Republika Tatarstan, pušten je na slobodu.

Kako je Musić kazao u petak za Nezavisne.com, sud je utvrdio da on nije kriv niti da je na bilo koji način mogao sudjelovati u tučnjavi koja se dogodila skoro osam kilometara od mjesta gdje je on u tom trenutku bio.

Ovaj bh. državljanin, koji je bio zaposlen u Rusiji, osumnjičen je da je sudjelovao u tučnjavi i za nanošenje tjelesnih ozljeda, iako je sve vrijeme tvrdio da ništa ne zna o tome. Ruski zakon kaže da se osumnjičena osoba u pritvoru može držati i do godinu dana.

Pored činjenice da je godinu dana nevin proveo u zatvoru, Musićev slučaj je bio karakterističan i po tome što je njegova obitelj to vrijeme tvrdila da im je uskraćena pomoć od strane bh. veleposlanstva u Rusiji. Kako ističu članovi njegove obitelji, jedinu pomoć dobili su od "Nezavisnih", koje su objavljivale priču o ovom slučaju.

"Dočekasmo i mi da pravda pobijedi, i to bez pomoći Bosne i Hercegovine i njenog veleposlanstva. Jedinu pomoć smo imali iz 'Nezavisnih', koje su pratile moj slučaj", kazao je Mujo Musić, odmah poslije potpisivanja papira o otpustu i izlaska iz zatvora.

Ističe da su ga predstavnici Veleposlanstva posjetili samo jednom u pritvoru.

U bh. veleposlanstvu su ranije negirali pritužbe od strane obitelji i rekli da su poduzeli sve u okviru svojih ovlaštenja.

"Nadležni djelatnici uvijek su se profesionalno odnosili prema obitelji", izjavili su ranije iz bh. veleposlanstvo.

Musić kaže da mu je u zatvoru bilo veoma teško. Pamtit će malu stanicu s 12 kreveta i 29 zatvorenika smještenih u zgradi izgrađenoj u doba Staljina, te hladnoću kakva samo ruska zima može da bude.

"Ne može se to opisati, stranac u ruskom zatvoru. Sreća samo što odlično vladam ruskim jezikom, ali ne bih poželio nikome da ovo preživi", ističe Musić.

Njegov otac Ramiz kaže da je sada najsretniji čovjek na svijetu, jer mu je sin opet ugledao slobodu.

Musić kaže da na ovome neće stati, već će uz pomoć i konzultacije dva odvjetnika čitav slučaj iznijeti pred Međunarodnim sudom za pravdu.

Kopirati
Drag cursor here to close