Ulje na vatru

Bez rezolucije o Srebrenici

Vijesti / Flash | 11. 06. 2015. u 06:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u srijedu nije podržao prijedlog o usvajanju rezolucije kojom bi se osudio genocid u Srebrenici jer su protiv toga glasovali zastupnici političkih stranka sa srpskim predznakom.

Iako je za rezoluciju glasovalo 25 zastupnika, a tek njih 13 je bilo protiv, presudila je činjenica da su svi oni koju su glasovali protiv bili iz Republike Srpske, a bez barem djelomične entitetske potpore nije moguće donijeti nikakvu odluku u parlamentu BiH.

Rezoluciju je u svibnju u parlamentarnu proceduru uputio klub zastupnika SDP-a BiH i na tragu je one koju je 2009. godine usvojio Europski parlament.

Tekstom se, prenosi Hina, predlagala osuda genocida u Srebrenici kao i svih drugih ratnih zločina u BiH, iskazivanje poštovanja žrtvama i potpora procesuiranju počinitelja srebreničkog i svih drugih zločina.

Također je predlagana osuda onih koji niječu sudski potvrđenu činjenicu da je ubojstvo više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka što su ga počinile snage bosankih Srba predstavljalo zločin genocida.

U raspravi nije sudjelovao nitko iz HDZ-a BiH, a zastupnica te stranke Borjana Krišto je prije glasovanja kazala kako će oni biti suzdržani jer rezoluciju vide kao "dolijevanje ulja na vatru".

Kopirati
Drag cursor here to close