Realno

Bez novog Vijeća ministara može koliko hoćete

Vijesti / Flash | 25. 11. 2014. u 14:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić vjeruje u pozitivan ishod pospisanog sporazuma stranaka Saveza za promjene sa SDA i DF-om i ne misli da će to promijeniti novonastala situacija u RS, u kojoj je na prvoj skupštinskom zasjedanju manifestirana parlamentarna većina oko SNSD-a.

Navodi da će to ipak na neki način stvoriti određeni osnovu lideru HDZ-a Draganu Čoviću da pokuša vršiti pritisak na ostale političke partnere pri formiranju vlasti na razini BiH.

Podsjetivši da je Čović pokazivao najveći interes za formiranje vlasti u RS, jer to koristi kao novu osnovu za formiranje bh. vlasti, Čavić je rekao da stranke Saveza za promjene imaju sporazum s SDA i DF-om, a da je znak pitanja hoće li sada Čović uspjeti involvirati i Dodikova u vlast na državnoj razini.

''Ako se ne realizira taj plan, onda Čović ima jedini mehanizam da opstruira rad parlamenta BiH kroz svoja tri izaslanika u Domu naroda Parlamenta BiH, a i isti takav mehanizam bi mogao imati i Dodik, ali trećinu za funkcioniranje predstavljaju i dva izaslanika tako da oni mogu praviti opstrukcije samo s uticanjem na kvorum'', rekao je Čavić na pres-konferenciji.

Naveo je kako ima dojam da bi se, nakon uspostave novih organa vlasti u entitetima, moglo dogoditi i opstruiranje formiranja vlasti na razini BiH, jer i HDZ i SNSD sada imaju ministre u Vijeću ministara BiH.

''U tehničkom smislu Vijeće ministara može da traje koliko hoćete, odnosno sve dok se ne izabere novo. Takvu situaciju smo imali u nekoliko navrata i zbog toga je ovakvo insistiranje Dragana Čovića da se formira vlast od niže k višoj razini'', naveo je predsjednik NDP-a i dodao kako je to jedna od mogućnosti, koja može biti i hipotetička, ali i realna.

Kopirati
Drag cursor here to close