(Ne)očekivano

Bez dogovora o formiranju nove Vlade FBiH

Vijesti / Flash | 25. 02. 2015. u 18:49 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Demokratske fronte (DF) nisu se na sastanku večeras dogovorili o formiranju nove Vlade FBiH.

Razgovori će biti nastavljeni u nedjelju, to je okvirno vrijeme, po riječima predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, kada bi javnosti trebalo reći jesu li se uspjeli dogovoriti ili ne.

Kako su ovi čelnici protekle nedjelje najavili današnje razgovore kao mogući dogovor o federalnoj vlasti, predsjednik DF-a Željko Komšić novinarima je kazao da ne želi govoriti što je bilo sporno u današnjem susretu "jer ne treba u ovom trenutku otežavati stvari“.

Čelnici stranaka su kazali da danas nije razgovarano o raspodjeli samih ministarskih resora u budućoj vladi već o broju ministarstava koja treba da pripadnu svakoj od strana.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović je kazao da je njegova stranka bila spremna ustupiti jedno ministarstvo odnosno sa osam ministarstava preći na sedam, dok je lider HDZ-a Čović ponovio ono što je već poznato u javnosti da njegova stranka i dalje traži šest ministarstava.

Izetbegović je neizravno kritizirao Čovića zbog njegove nepopustljivosti odnosno "natezanja" oko jedne srpske pozicije.

"SDA je bila spremna dati jedno bošnjačko (ministarsko) mjesto. Da smo imali sličan pristup ostalih danas bismo riješili tu stvar", kazao je Izetbegović očevidno aludirajući na nepopustljivost HDZ BiH.

Čović je potvrdio kako HDZ BiH neće dopustiti da se uspostavi vlast na državnoj razini sve dok se ne dogovori sastav vlade Federacije BiH iako je protekle nedjelje postignut sporazum o ustroju novog Vijeća ministara BiH.

"Nećemo prihvatiti nikakav modalitet imenovanja Vijeća ministara BiH dok se ovo ne riješi", kazao je Čović.

''Ne treba ništa zakivati. Ako se možemo dogovoriti možemo, a ako ne onda treba tražiti druge koncepte. Nas trojica imamo međusobno povjerenje, ali unutar naše infrastrukture ono je nedovoljno. Vidjet ćemo što će biti do nedjelje. Mogu samo reći da ne dolazi u obzir imenovanje Vijeća ministara, bez Vlade FbiH'', naglasio je Čović.

Izetbegović je pak upozorio kako "ne bi trebalo raditi ništa što će drugu stranu isprovocirati i stvoriti krizu u BiH".

Komšić je rekao kako lideri imaju dosta vremena da razmisle ''gdje ovo vodi stranke, gdje ovo vodi političku situaciju u BiH''.

''Mislim da smo svjesni onoga što se od nas očekuje. Volio bih da sam optimista i da vam mogu reći da ćemo na praznik ove države postići dogovor. Detaljiziranjem u ovom trenutku ne treba otežavati cijelu situaciju'', kazao je Komšić. 

Sastanku su nazočili i predstavnici Hrvatskog narodnog sabora (HNS), u čijem okrilju su osim HDZ-a BiH i druge stranke s hrvatskim predznakom.

Čović, Izetbegović i Komšić pregovore bi trebali nastaviti u nedjelju.

"Ako ne uspijemo u nedjelju onda valja kazati da je to to", kazao je Čović najavljujući taj sastanak.

Kopirati
Drag cursor here to close