Povjerenstvo

Bez dogovora o 1. ožujku: Praznik ide na Ustavni sud

Vijesti / Flash | 17. 01. 2017. u 12:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamenta BiH obavijestit će Ustavni sud BiH da nije uspjelo postići konsenzus u vezi s njegovim zahtjevom za davanje odgovora na navode iz zahtjeva zastupnika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. ožujka Danom neovisnosti BiH i da Sudu prepušta da donese konačnu odluku u skladu sa svojim nadležnostima.

Povjerenstvo je ovaj zaključak usvojilo na današnjoj sjednici, nakon što je na prethodnim sjednicama provelo raspravu o zahtjevu Ustavnog suda, kad je izjašnjavanje odgođeno kako bi se pokušao postići jedinstven stav.

Nakon konstatiranja da nema jedinstvenog stava u vezi sa zahtjevom Ustavnog suda, članica Povjerenstva Borjana Krišto predložila je navedeni zaključak, koji je dobio podršku četvoro srpskih i hrvatskih članova, dok su protiv bila tri bošnjačka člana.

"Što god da odgovorimo ili uopće ne odgovorimo, Sud će donijeti svoju odluku", zaključila je Krišto.

Povjerenstvo je identičan zaključak usvojilo i kada je riječ o zahtjevu Ustavnog suda BiH u vezi sa zahtjevom Krišto za ocjenu ustavnosti Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH.

Ustavnopravno povjerenstvo podržalo je ustavnu osnovu za Prijedloga zakona o dopuni Zakona o upravi, koji je predložio zastupnik SBB-a Damir Arnaut, ali ne i principe ovog zakona.

Arnautovim prijedlogom predviđa se da se kazne od 150 do 500 KM za odgovorne u organima uprave koje ne postupe po zahtjevu brojnih pravnih i fizičkih lica koje već postoje, prošire i za nepostupanje po zahtjevima Parlamentarne skupštine BiH.

Član Povjerenstva Momčilo Novaković istaknuo je kako ovaj prijedlog ne služi svojoj svrsi i samo komplicira i čini nejasnim proceduru.

"Ono što se želi postići ne postiže se ovim zakonom", rekao je Novaković ocijenivši da parlament ima dovoljno mehanizama da sankcionira neodgovorne.

Zaključio je kako je riječ više o populističkoj odredbi, a ne prijedlogu usmjerenim nekim konkretnim rješenjima, prenijela je Srna.

Naime, zastupnici i većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputili su 11. listopada apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti zakona o proglašenju 1. ožujka Danom neovisnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close