priželjuje sbb u vlasti

Bevanda: Potrebna stabilna parlamentarna većina

Vijesti / Flash | 16. 09. 2015. u 07:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bevanda je u intervjuu za Avaz ocijenio da je s ovakvom konstelacijom snaga prohodnost odluka i reformi u Parlamentu BiH već odavno ugrožena.

Odgovarajući na pitanje o čemu se zapravo radi kada su u pitanju najave entitetskih vlasti o povećanju trošarina na naftu, cigarete i alkohol te o nastavku pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), stranim investitorima, odnosno da je od Upravnog odbora (UO) Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, na čijem je on čelu, traženo na sastanku u Mostaru da se ova inicijativa prihvati, Bevanda je rekao da je pometnja nastala mnogo ranije, jer su neki ljudi te materijale dali određenim medijima.

''No, mi na UO UNOBiH nismo donijeli nikakvu odluku o bilo kakvom povećanju trošarina. Ovakve stvari ne mogu se uraditi bez analitičke podloge, bez jasne računice što to nosi sa sobom. Radna grupa, koja je formirana, prvo mora sve dobro razmotriti, pa ćemo tek onda vidjeti o čemu se ovdje radi. Svaka inicijativa nosi s sobom određeni i plus i minus. Ali, kažem, bez jasnih računa gdje će nas ovo dovesti, ništa nećemo raditi nasilu'', kazao je on.

Najavio je da će već idući tjedan imati nove razgovore s predstavnicima MMF-a.

''Toplo se nadam da do prekida suradnje neće doći. Ako je bude,vjerujem da će biti, određenih posljedica, ali ne po državu, nego po entitete. Mi ovdje moramo vidjeti što hoćemo. Entiteti možda imaju neka druga rješenja. Mora postojati opredjeljenje da entitetske vlasti ponovo uđu u pregovore sa MMF-om. O tome će onda sve dalje ovisiti. Ja se nadam da će nastavka aranžmana biti'', naveo je Bevanda.

Komentirajući dosadašnji rad Vijeća ministara BiH, ministar financija je kazao da je za rad potrebna stabilna parlamentarna većina, kako na državnoj tako i na federalnoj razini.

''Ja priželjkujem da dođe do toga da SBB uđe u vlast. To gledam kao pragmatičan čovjek i to je moje mišljenje. Jer, pogledajte što imamo u Federaciji. Sve je na granici većine. Ako zakonska rješenja nemaju podršku u parlamentima, što da radimo, kako da provodimo reforme? Pa, odmah ćemo sada, ako se bude donosio zakon o trošarinama, imati zastoj. Ne možemo više raditi od slučaja do slučaja'', kaže Bevanda.

Kopirati
Drag cursor here to close