Stambeno zbrinjavanje

Bešlić Haziriju uručio ključeve: Nakon 55 godina više nije podstanar

Vijesti / Flash | 22. 04. 2014. u 09:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Gradskoj vijećnici gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je uručio ključeve 6 stambenih jedinica pripadnicima romske populacije u okviru izgradnje 30 stambenih jedinica u nizu na lokalitetu Bišće polje. Prije dvije godine na ovoj lokaciji uručeni su ključevi 18 stambenih jedinica u nizu kojima je riješen stambeni status za najugroženije Rome u našem Gradu.

Radi se o stanovima u Lameli 1. stanovi broj: 13,14,15,16,17 i 18.
Svi stanovi – garsonjere su iste površine od 24 m2.
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je financiralo projekt u iznosu od 90.000 KM i vršilo je nadgledanje cijelog procesa realizacije projekta.
Grad Mostar je implementator projekta, i sudjelovao je u financiranju projekta u iznosu od 70.000 KM. Grad Mostr je osigurao i zemljište za izgradnju.
Ukupna vrijednost projekta, bez zemljišta za gradnju, je 160.000 KM.
Izvođač radova je tvrtka ''GTR'' d.o.o. Mostar.

Radi se o nastavku projekta iz prošlih godina tako da je do sada u naselju izgrađeno ukupno 24 stana.Ključeve su dobili: Haris Halilović, Sofe Beriša, Šefik Salkanović. Đula Huseinović, Fika Ahmetović i Udruženje Roma „Neretva“ Ramadan Haziri, predsjednik Udruženja.

''Vjerujem da današnja dodjela ključeva za 6 novih stambenih jedinica je uistinu nešto što će ovi ljudi znati cijeniti i da će imati najvažniju stvar, a to je krov iznad glave'', rekao je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, koji se posebno zahvalio donatorima koji čine sve kako bi se romska populacija zbrinula.

''S ovim nije završeno sve jer ima Roma u tranzit, dolaze nam još i nastanjuju se, zato što je Mostar topao grad i onda svi ''navale'' kod nas. Mi smo naše domicile osigurali. Za naše domicilne Rome ne treba niti jedna stambena jedinica. Nema ih, jer su napustili grad. Ovo su većinom Romi koji dolaze iz Bosne'', rekao je Ramadan Haziri, predsjednik Udruženja Roma Neretva koji je dobio stan u Bafo naselju, te nakon 55 godina više nije podstanar. Na ovom činu posebno se zahvalio gradu Mostaru.

Stambeno zbrinjavanje Roma u gradu Mostaru odvija se u okviru projekta poboljšanju uvjeta života Roma u BiH kao podrška u provedbi Akcijskog plana o stambenom zbrinjavanju Roma unutar okvira ''Dekade Roma 2005-2015“. Aktivnosti na projektu su definirane partnerskim odnosima između Grada Mostara, romskog nevladinog sektora (kroz NVO „Neretva“) uz koordinaciju sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.

67 romskih obitelji u Mostaru

Projekt izgradnje šest (6)stambenih jedinica na lokalitetu Bišće polje realizirao je Grad Mostar, a financiran je sredstvima Grada Mostara i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Prema popisu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, na području Mostara nastanjeno je 67 obitelji sa oko 236 članova domicilne romske populacije.

U idućem mjesecu, na ovom lokalitetu u okviru naselja od 30 stambenih jedinica realizirati će se projekt „Izgradnja i unaprjeđenje prateće komunalne infrastrukture u romskom naselju u Mostaru“. Projekt će se realizirati sredstvima Grada Mostara i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Realizirat će se kroz 5 dijelova, i to: Izgradnja ostava za ogrjev, vanjsko uređenje naselja, asfaltiranje pristupne ceste i izgradnja oborinske kanalizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close