Hlađenje

Beogradski prosvjed spao na 50 ljudi

Vijesti / Flash | 20. 05. 2017. u 07:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjed "Protiv diktature” koji je prije mjesec dana okupljao više tisuća građana, danas okuplja manje od 50, a organizatori najavljuju da će konkretizirati svoj angažman.

Kako prenosi Anadolija, oko 40 građana okupilo se u petak na 36. prosvjedu ''protiv diktature'' u Beogradu, koji su počeli dan poslije predsjedničkih izbora zbog nezadovoljstva pobjedom aktualnog premijera Srbije Aleksandra Vučića na tim izborima, a organizatori su najavili da će prosvjed ići u ''ozbiljnijem pravcu''.

Prosvjednici su se u petak po tradiciji okupili ispred Doma Narodne skupštine, na Trgu Nikole Pašića, a svoje nezadovoljstvo iskazali su i ispred Ustavnog suda Srbije i Radio-televizije Srbije.

Ovo je 36. prosvjed koji organizira Tim ''Protiv diktature", a iz masovnih prosvjeda, koji su početkom travnja okupljali više tisuća ljudi, se izdvojilo nekoliko grupacija, poput ''Kulturom protiv diktature'' i ''Sedam zahtjeva'', pa su organizatori poručili kako samo zajedničkim snagama mogu ustrajati u zajedničkom cilju, koji je prema njihovim riječima, ''promjena sistema u Srbiji''.

''Izdvojile su se tri organizacije. Iako smo se odvojili, mi se načelno borimo za iste stvari… Ovakvu zloupotrebu sustava i represiju možemo pobijediti samo zajedno'', rekla je predstavnica Tima ''Protiv diktature'', koja se predstavila kao Tamara.

Iz te organizacije su najavili kako će njihovo djelovanje ići u "ozbiljnijem pravcu" i da "moraju iznjedriti nove lidere".

Organizatori su pozvali sudionike da razgovaraju sa svojim prijateljima i obiteljima i objasne im zbog čega je važan građanski bunt i da on može nešto promijeniti.

Ocijenili su kako je potrebno ''čuvati vatru'' prosvjeda, jer će u Srbiji uvijek biti razloga za prosvjede i da su se mladi ljudi u Srbiji probudili iz 15 godina duge letargije.

''Ništa se nije promijenilo ni od prije dva mjeseca, ni od prije 18 godina, kada je ovaj čovjek koji je svakodnevno s nama, krenuo bagerom na RTS'', rekao je predstavnik organizacije koji se predstavio kao Đorđe, dok su sudionici prosvjeda glasnim pljeskom pozdravili bageristu Džoa.

Zahtjevi masovnih prosvjeda koji su počeli 3. travnja bili su smjenjivanje "političke elite", fer i slobodni izbori, smjenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tijela za elektronske medije, slobodu medija i "svih korumpiranih dužnosnika". Rok koji su prosvjednici tada dali za ispunjenje tih zahtjeva bio je 17. travnja, ali nijedan nije ispunjen, piše Anadolija.

Kopirati
Drag cursor here to close