Beograd najavio prosvjed Bruxellesu zbog ponašanja Zagreba u slučaju Šešelj

Vijesti / Flash | 19. 03. 2016. u 14:51 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službeni Beograd zatražit će da Europska unija reagira na ponašanja Zagreba koje nije 'fair', poručio je srbijanski ministar vanjskih poslova, a na izjave hrvatskih dužnosnika o 'slučaju Šešelj' odgovorili su u subotu i drugi državni dužnosnici u Beogradu.

"Zbog posljednjeg ispada hrvatskog vicepremijera Bože Petrova, koji je kritizirao našu vlast što nije izručila haškog optuženika Vojislava Šešelja i najavio je spuštanje rampe Srbiji u procesu eurointegracija, Beograd će najvjerojatnije uputiti i službeni prosvjed Zagrebu", pišu u subotu Večernje novosti navodeći da je to potvrdio i ministar vanjskih poslova u tehničkom mandatu.

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić kaže da je miješanje Zagreba u unutarnje stvari Srbije neprimjereno.

"Ovo nije prvi put da se Hrvatska ponaša 'nefer' u međususedskim odnosima, da pokušava zaustaviti naše integracije u EU. Bolje bi bilo da prvo riješe probleme koji muče Srbe u Hrvatskoj i da se ponašaju po kriterijima EU. Bilateralna pitanja treba ostaviti zemljama da ih pojedinačno rješavaju i očekujem da će to i dalje biti stav vrha EU", rekao je Dačić za Večernje novosti.

Istodobno, srbijanski vicepremijer i predsjednik Nacionalnog vijeća za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da hrvatski političari već mjesecima na Srbiji "bildaju patriotske mišiće".

"Ne dajemo povod za ovakvo ponašanje susjeda i ako ovako nastave srozat će naše odnose na najniže moguće grane, što nije u interesu ni nas, ni njih, ni čitave regije i EU", ocijenio je Ljajić za Večernje novosti.

Reagirao je i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović poručivši kako je Srbija spremna surađivati sa svim susjedima, ali mora reagirati i zaštiti nacionalne interese u slučaju uvjetovanja i ponižavanja građana Srbije.

"Spremni smo surađivati sa susjedima i mi to i radimo. Naravno, ako nas ti susjedi pokušavaju uvjetovati na bilo koji način i ponižavati naše građane, naravno da Srbija mora reagirati i mora da zaštiti svoje nacionalne interese, i to je naš posao", rekao je Stefanović novinarima u subotu u Beogradu.

Komentirajući neke hrvatske dužnosnike o mogućnosti da Hrvatska uvjetuje Srbiju na putu u EU Stefanović je rekao da zemlje na Balkanu međusobne probleme trebaju rješavati na bilateralnoj razini i u tom kontekstu "nema smisla da jedne druge uvjetuju bilo čime jer se onda ulazi u besmisao europskih integracija".

Radit ćemo kao što smo to radili u slučaju 'carinskog rata' prošle godine, kad je "Hrvatska napravila ekonomski napad na našu zemlju, gdje smo uz pomoć EU pobijedili", rekao je Stefanović, uvjeren da će Srbija uspjeti postići sve što je potrebno u svezi s otvaranje poglavlja 23 i 24 o pravosuđu i temeljnim pravima.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova, koji je i potpredsjednik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), rekao je i da se od Hrvatske očekuje da poštuje prava definirana u tim poglavljima, a ponajprije prava srpske nacionalne manjine i srpskog naroda u Hrvatskoj.

Po riječima ministrice zadužene za eurointegracije, Srbija u procesu eurointegracija već ima poteškoća zbog stajališta Zagreba.

"Čeka se samo suglasnost Hrvatske za pregovaračku poziciju EU za poglavlje 23. Zagreb može usporiti europske integracije Srbije, ali to ne bi bila dobra poruka", rekla je ministrica eurointegracija Jadranka Joksimovć.

Beogradski mediji prenose kako je ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske priopćilo da Srbija za otvaranje poglavlja 23 mora poštovati manjinska prava, surađivati s Haškim tribunalom i reformirati pravosuđe, što uključuje ukidanje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina na području bivše Jugoslavije.

Potpredsjednik hrvatske vlade i vođa Mosta Božo Petrov kritizirao je vlast u Srbiji zbog toga što haškog optuženika Vojislava Šešelja nije izručila den Haagu kako bi nazočio izricanju presude za ratne zločine i na svom je profilu na društvenoj mreži napisao da se u Srbiji "ponašaju kao da je riječ o suđenju za lakši prometni prekršaj".

U povodu slučaja Šešelj očitovao se i prvi potpredsjednik hrvatske vlade Tomislav Karamarko rekavši kako će Hrvatska reagirati ako optuženiku za ratne zločine Vojislavu Šešelju bude omogućeno da odluči hoće li doći na izricanje presude na Haaškom sudu.

Haški optuženik i predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj poručio je u četvrtak da ga ne interesira izricanje presude niti to želi pratiti video-linkom 31. ožujka i najavio žalbu na presudu "kakva god ona bude". "Zašto bih prihvatio da pratim izricanje presude posredstvom video-linka kad je obveza državne televizije Srbije da to izravno prenosi?", upitao je Šešelj na konferenciji za novinare i ustvrdio kako "ima saznanja" da će mu biti izrečena kazna od 25 godina zatvora.

Haški sud odlučio je ranije izreći Šešelju presudu u odsutnosti 31. ožujka, a raspravno vijeće ICTY-a ponudilo mu je mogućnost da izricanje prati posredstvom video-linka iz Beograda, o čemu bi trebao izvijestiti Den Haag do 22. ožujka.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković u petak je Bruxellesu rekao o slučaju Šešelj kako očekuje da će Srbija "donijeti pravilnu odluku". Zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu Andrej Plenković i bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks drže da je Haški sud pogriješio u postupanju prema Šešelju.

Kopirati
Drag cursor here to close