Ne dozvoljvaju ucjene

Beograd griješi ako želi s ruskom kartom ucjenjivati EU

Vijesti / Flash | 08. 12. 2014. u 10:38 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Beogradu se neće isplatiti igra na "rusku kartu" jer Njemačka i Europska unija neće dopustiti da ih se ucjenjuje na račun potencijalno povećanog ruskog utjecaja u regiji, ocjenjuje u ponedjeljak ljubljansko "Delo" u analizi odnosa EU-a i Rusije povodom ukrajinske krize.

"Beograd je u procjepu između Europske unije i Rusije, ali ako se uskoro ne odrekne politike samoposluživanja, u kojoj uzima od obje strane ono što mu se sviđa, o Srbiji će odlučivati drugi, a ne ona sama", navodi najutjecajniji slovenski dnevnik.

Povodom pisanja njemačkog tiska kako je cilj vlasti u Srbiji, koje računaju na članstvo u EU, "da se u EU inflitriraju kao mali Rusi", pri čemu bi onda "radili u interesu Moskve ili destabilizirali Uniju", "Delo" navodi da istječe vrijeme u kojemu je Srbija između EU-a i Rusije mogla balansirati i da će se morati odlučiti kojim putem ide.

"U novom hladnom ratu koji kuca na vrata pritisak Bruxellesa i Washingtona na Beograd će se povećavati, a Srbija će imati sve manje vremena da stane na stranu Zapada", navodi "Delo", ali dodaje da misaona matrica po kojoj se Srbija mora osloniti na "majku Rusiju" nije prisutna samo među pristašama Vojislava Šešelja, nego i u "cijelom srpskom političkom spektru".

"No, budući da je 'majka' predaleko i najmoćniji srbijanski političar Aleksandar Vučić okreće se prema Njemačkoj, makar sa žaljenjem, jer Srbija nema ozbiljnih razvojnih mogućnosti bez najjače gospodarske sile na kontinentu", navodi "Delo".

"U vrijeme kad je dominirala suradnja EU-a i Rusije Srbija je još mogla igrati na kartu potencijalne članice EU-a i potencijalne saveznice Rusije. No, u konfliktnom razdoblju koje produbljuje ukrajinska kriza Srbija neće moći dugo održavati politiku samoposluge i svoju nesvrstanu ulogu. Iako službena njemačka politika još uvijek hvali Beograd zbog njegovih nastojanja na putu prema punopravnom članstvu u EU, kao što je bio briselski sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom, njemačka politička elita ne skriva svoju bojazan zbog prisutne putinizacije Srbije", navodi vodeći slovenski list.

"Beograd bi grdno pogriješio ako ocijeni da s ruskom kartom u rukavu može ucjenjivati Berlin ili Bruxelles. Oni neće popuštati Srbiji zbog povećanog ruskog utjecaja u regiji. Vrijeme da se konačno odluči Beogradu istječe. U vrijeme hladnog rata moglo bi se dogoditi da drugi odlučuju o svemu umjesto Srbije, a to bi bio hitac u vlastito koljeno, a možda i igra ruskog ruleta, bez obzira je li u igri članstvo u EU-u ili se radi o hladnim radijatorima u energetski siromašnoj državi poput Srbije", zaključuje vodeći slovenski list.

Kopirati
Drag cursor here to close