terorizam

Belgijski premijer: Velika mogućnost istodobnog višestrukog terorističkog napada

Vijesti / Crna Kronika | 22. 11. 2015. u 07:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Belgijski mediji javljaju da policija traga za najmanje dvije osobe od kojih jedna ima bombu, sličnu onima koje su aktivirali bombaši samoubojice u terorističkim napadima u Parizu, 13. studenoga.

Objavili su i da je Salah Abdeslam, koji se smatra jednim od organizatora i izvršitelja napada u Parizu došao iz Pariza u bruxellsku četvrt Laeken, dan poslije napada u Parizu. Automobilom su ga prevezla dvojica njegovih prijatelja iz Molenbeeka Hamza Attouh (21) i Muhamade Amri (27), koji su uhićeni u ponedjeljak.

Odvjetnica Hamze Attouha, Carine Couquelet izjavila je da je njezin klijent istražiteljima izjavio da je Salah Abdeslam "možda imao eksploziv" ispod jakne. Attouh je, prema riječima odvjetnice, ustvrdio da nije znao da je Abdeslam jedan od izvršitelja napada u Parizu.

Francuska policija zaustavila je automobil kojim je iz Pariza u Bruxelles putovao Abdeslam, no njegovo ime tada, dan poslije atentata, još nije bilo na tjeralici.

Dvojica njegovih prijatelja koji su ga dovezli uhićeni su dva dana kasnije u Molenbeeku. Policija je navodno taj automobil kontrolirala dvaput. Svaki put je bilo: izvolite dokumente, hvala i doviđenja, kaže Attouhova odvjetnica, dodajući da jo po njegovim riječima Abdeslam bio vrlo miran tijekom kontrola.

Tijekom noći u Bruxellesu je proglašen četvrti, odnosno najviši stupanj opasnosti od terorističkog napada. Premijer Charles Michel objasnio je da su sigurnosne službe ustanovile kako postoji velika mogućnost istodobnog višestrukog napada naoružanih skupina na različita mjesta na cijelom području regije Bruxellesa, piše HRT.

Otkazani skupovi

Na jučerašnjem sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost prihvaćene su mjere koje bi za građane trebale smanjiti opasnost od mogućih terorističkih napada. Tako su za vikend otkazani svi skupovi i javne priredbe na kojima se okuplja veliki broj ljudi. Kazališta i koncertne dvorane preko vikenda ostaju zatvorene. Otkazana je i nogometna utakmica Lockeren – Anderlecht, ali će se izvan Bruxellesa ostale utakmice Prve nogometne lige igrati kao što je i predviđeno.

Zatvoren je briselski metro i dijelovi tramvajskih linija koje prolaze podzemnim tunelima. Javni autobusni promet radi, ali uz pojačani nadzor policije, žandarmerije i vojske. Zatvoreni su i svi veliki trgovački centri, a ne radi ni veliki dio prodavaonica u središtu grada. Glavna trgovačka ulica u središtu Bruxellesa Rue Neuve gotovo je pusta.

Zapovjedništvo američkih oružanih snaga u Europi zabranilo je američkim vojnicima koji su raspoređeni u Belgiji kao i članovima njihovih obitelji svaki privatni izlazak u Bruxelles sljedeća tri dana.

Predsjednik regije Bruxelles Rudi Vervoort donio je odluku da se prekinu sve aktivnosti u javnim zgradama te da se privremeno zatvore sve tržnice. Zatvoren je i Posjetiteljski centar Europskog parlamenta te simbol Bruxellesa Atomium.

Stanovnicima je preporučeno da bez potrebe ne napuštaju svoje domove te posebno da ne podlegnu panici i širenju glasina. Uveden je i poseban broj telefona na koji građani mogu prijaviti sve što im je sumnjivo.

Ulice Bruxellesa prazne

Inače, u Bruxellesu su danas drugi dan zaredom na snazi najviše mjere sigurnosti uvedene nakon terorističkih napada u Parizu prije devet dana, pa su ulice belgijske prijestonice uglavnom prazne.

Podzemna željeznica danas također ne vozi, a dužnosnici su preporučili otkazivanje svih sportskih natjecanja i aktivnosti na javnim mjestima, kao i zatvaranje trgovinskih centara.

Belgijski dužnosnici navode da su te mjere preporučene zato što bi normalno odvijanje aktivnosti u gradu zahtijevalo jače osiguranje.

U planu je da popodne bude održan sastanak belgijskog Regionalnog vijeća za sigurnost, na kojem će biti odlučeno o mogućim novim mjerama.

Kopirati
Drag cursor here to close