Upozorenje

Belgija u opasnosti: Mogla bi završiti kao BiH

Vijesti / Flash | 25. 01. 2016. u 07:19 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Belgija je u opasnosti da postane nova BiH ako se ne nađe rješenje dvije tamošnje etničke zajednice, navodi u opširnoj analizi stanja te zemlje, ali i EU u cjelini, ugledni američki poslovni medij "Bloomberg".

Kako navodi novinar "Bloomberga", Flamanci i Valonci, koji čine belgijsku državu, zbog međusobnog nepovjerenja dovode u pitanje ne samo Belgiju, nego posredno i samu EU, u kojoj, kako navodi, postoji više zemalja s secesionističkim tendencijama.

"Na kraju bi Belgija mogla završiti kao Švicarska, sa pomalo suhoparnom podjelom izvršne vlasti na načelu donošenja odluka konsenzusom, ili bi mogla postati nova BiH - sa vijećom ministara u spirali vječne svađe. Vrlo vjerojatno, postoji mogućnost da Belgija postane pomalo oboje", navodi "Bloomberg".

Podsjećaju da je i Belgija, poput BiH, imala probleme sa uspostavljanjem vlasti, navodeći primjer 2010. godine kada zbog protivljenja flamanske desničarske stranke vlada u toj zemlji formirana čak 541 dan
.
"Bloomberg" ocjenjuje da bi Belgija mogla završiti u modelu sličnom onom u BiH - svaki od dvije regije bi dobio kontrolu nad poreznom politikom, ekonomijom i sustavom socijalne pomoći, dok bi premijer na nivou Belgije bio zamijenjen vijećem ministara u koji bi regije slale svoje predstavnike. Na poziciji predsjedavajućeg vijeća ministara rotirali bi se predstavnici obe regije na fiksno određeni vremenski period.

Dodaju da, iako u ovom trenutku stvari nisu kritične, bilo kakav razvoj događaja u smjeru raspada države može izazvati lančanu reakciju u drugim zemljama, poput Španjolske, u kojoj Katalonija ne krije da želi nezavisnost. U svom tekstu navode analizu Vincenta Laborderia, političkog stručnjaka sa Sveučilišta Luvain.

"Katalonija ide dalje, a u ovom trenutku na flamanskoj strani vlada mali predah. Flamanci prate što se događa u Kataloniji i spremni su reagirati", navodi on.

Ističe da to posebnu težinu ima ako se uzme u obzir situacija u Velikoj Britaniji, koja je na izlazu iz EU, ali i Škotskoj, koja sve glasnije razmišlja o razdruživanju sa Engleskom, prenose Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close