Nečuveno

Barth i Miller: Bh. vlast je nesposobna na svim razinama!

Vijesti / Flash | 18. 09. 2014. u 15:09 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Uvjerili smo se u nesposobnost vlasti u Bosni i Hercegovini na svim razinama da udovolje potrebama građana... Političari u BiH su se pokazali nesposobnim ili nespremnim da prate napore međunarodne zajednice, makar i sa pola intenziteta, odlučujući da se ponašaju po svom standardnom običaju favoritizma, interesa stranke, tajnih dogovora i prebacivanja krivice na drugog'', stoji u uvodu bloga Davida Bartha, direktora misije Američke agencije za međunarodni razvoj u Bosni i Hercegovini i pukovnika Scotta Millera, vojnog atašea SAD-a.

Barth i Miller u blogu pod nazivom 'Nečuveno' na stranici Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu izražavaju veliko razočarenje u vlast Bosne i Hercegovine, u čemu najviše ispaštaju ljudi poplavama stradalih područja.

Ističu da je na donatorskoj konferenciji održanoj u srpnju, međunarodna zajednica osigurala više od 800 milijuna eura u cilju pomoći poplavljenim područjima. Više od 100 milijuna eura od tih sredstava je već potrošeno na humanitarnu pomoć koju je međunarodna zajednica uputila neposredno nakon poplava ili na projekte obnove i oporavka od poplava.

Međunarodne institucije su vlastima BiH osigurale više od pola milijarde eura za pomoć i oporavak od poplava.

''Malo je što od tog novca stiglo do ugroženih građana ili općina. Četiri je mjeseca prošlo od prvih poplava, a bh. političari niti imaju kakav plan, niti čak ozbiljnu ideju koju bi mogli ponuditi za oporavak. Žrtve poplava skoro ništa nisu dobile osim praznih obećanja i izgovora od svojih lidera. Umjesto toga, ti isti lideri su brzo iskoristili međunarodnu pomoć da napune vreće kojima pokrivaju postojeće rupe u proračunu koje su nastale kao rezultat njihove politike, a vrlo malo sredstava je otišlo za pomoć poplavljenim. A sada traže preostala sredstva?'', naveli su u blogu ističući da su učenici krenuli u školu na vrijeme i da se poljoprivrednici mogu vratiti produktivnom radu samo zahvaljujući pomoći UN-a, Europske unije, USAID-u, Vladi Norveške i drugim organizacijama.

''Ali, što su same bh. vlasti uradile na tom polju?'', zapitali su se ovi veleposlanici.

Po njihovom mišljenju u ovoj katastrofalnoj nesreći koja je pogodila našu državu najviše su se pokazali pripadnici Oružanih snaga BiH, osoblje Civilne zaštite i volonteri koji su neumorno i hrabro bili angažirani u prvim danima poplave, a neki od njih i dalje provode aktivnosti.

''Međunarodna zajednica može opravdati svaki svoj trošak. Mogu li to tvrditi i političari u BiH? Građani znaju istinu i moraju biti spremni zahtijevati više.
Listopadski izbori su prilika da građani iskažu svoje stavove i odaberu budućnost kakvu žele. Građani BiH zaslužuju bolje i za sebe, i za svoju djecu i unuke.'', napisali su u zajedničkom blogu Barth i Miller.

 

Kopirati
Drag cursor here to close