CT/NMR

Banja Luka: Preminuo šestogodišnjak zaražen virusom zapadnog Nila

Vijesti / Flash | 22. 09. 2014. u 12:30 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Univerzitetske bolnice kliničkog centra Banja Luka dostavili su medijima, kako navode, ''prošireno saopštenje“ u vezi sa šestogodišnjim dječakom S.M., koji je preminuo od posljedica komplikacija teške forme virusnog encefalitisa.

Preciziraju da ''serološkim pretragama koje su rađene u Univerzitetskoj bolnici Klinički centar Banja Luka nije sa sigurnošću potvrđeno da se radi o virusu Zapadnog Nila nego virusno porijeklo bolesti“''

''Stanje pacijenta nije dozvoljavalo bilo kakve dalje virusološke pretrage, a i zbog epidemiološki malog rizika nisu bile ni opravdane. U Univerzitetskoj bolnici Klinički centar Banja Luka nije bilo prijavljenih sličnih slučajeva'', stoji u novom priopćenju.

Šestogodišnji dječak iz Banje Luke je, 7.kolovoza ove godine, primljen u Odjeljenje intenzivne njege Klinike za dječje bolesti zbog povišene temperature, povraćanja, poremećenog stanja svijesti i ponašanja.

Po riječima načelnika Klinike za dječje bolesti dr. Stojislava Konjevića, odmah po prijemu pacijentu je urađena inicijalna obrada.

Od početka je postavljena sumnja na virusni encefalitis, te je po samom prijemu uzeta serologija na viruse.
Tijekom noći došlo je do pojave konvulzija i pogoršanja kliničkog stanja, u smislu respiratorne insuficijencije što je zahtijevalo respiratornu potporu disanja kao i mjere reanimacije.

Na urađenom CT-u je nađen izražen difuzni edem mozga. Pacijentu je uključena sva neophodna terapija.

Međutim, u daljem tijeku liječenja dolazi do produbljivanja kome i pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta, javlja Fena.

Na urađenom kontrolnom CT-u kao i NMR-u se pokazalo pogoršanje edema mozga sa hernijacijom (uklještenjem), te znacima moždane smrti ( potvrđene kliničkim testovima i apnea testom).

Pacijent je danima nepromijenjenog zdravstvenog bio priključen na aparate za disanje uz neophodnu terapiju, a 22.septembra u 01.20 sati nastupio je letalni ishod.

Slučaj je u skladu sa pravilima uredno prijavljen Institutu za zaštitu zdravlja Republike Srpske.

Dječak je prethodno boravio na moru, gdje je najvjerojatnije zaražen.

Riječ je o sporadičnom slučaju i ne postoji opasnost od epidemije jer bolest nije specifična za naše područje.

Zapadni Nil je virus čiji je vektor komarac, a prevencija se sastoji od zaštite od uboda komaraca koji su prenositelji bolesti, navodi se iz Univerzitetske bolnice kliničkog centra Banja Luka.

Kopirati
Drag cursor here to close