Prati situaciju

Ban Ki-moon: Zabrinut sam zbog onoga što se događa u BiH

Vijesti / Politika | 13. 02. 2014. u 10:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon izrazio je zabrinutost zbog nasilja i uništavanja imovine tijekom masovnih prosvjeda u Bosni i Hercegovini.

"Blisko pratim situaciju u BiH", izjavio je Ban za Anadoliju, na ručku koji je održan za članove Udruženja UN-ovih reportera.

"Zabrinut sam zbog onoga što se događa BiH je jedno područje, u kojem etnički različiti predstavnici vlasti nisu uspjeli formirati ujedinjenu vladu", nastavio je on.

Masovni prosvjedi su izbili prošli tjedan u više od 30 gradova BiH, a najveći centri prosvjeda bili su glavni grad Sarajevo, te Tuzla, Mostar, Bihać i Zenica.

Više tisuća građana BiH prosvjedovali su na ulicama, zahtijevajući ostavku vlada.

UN poziva na suzdržavanje

Ranije je glasnogovornik generalnog tajnika UN-a Martin Nesirky kazao da je Ban Ki moon, iako “UN trenutno nema direktno priopćenje“, propisno obaviješten o situaciji u BiH tijekom njegove posjete otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

"Naravno, mi smo upućeni u nemire o kojima sam obavijestio generalnog tajnika Ban Ki-moona, kako bi bio u koraku sa aktualnostima. Mi bismo poručili svima koji žele prosvjedovati protiv vlade da su slobodni u tome, ali na miran način", rekao je Nesirky.

Ban Ki-moon smatra da je na Balkanu, u posljednjih nekoliko godina, došlo do ohrabrujućeg napretka, uključujući dijalog između Srbije i Kosova koje se odvija uz posredovanje Europske unije (EU), ali da “još uvijek postoje neriješeni problemi“, koji su zabrinjavajući.

Kopirati
Drag cursor here to close