Jedva nas čekaju

Balkanu opet pružena europska ruka

Vijesti / BiH-EU | 21. 09. 2017. u 09:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iznova smo potvrdili nedvosmislenu podršku Europske unije perspektivi proširenja za Zapadni Balkan, koja je nedavno iskazana i na razini Europskog vijeća kao i od strane predsjednika Europske komisije, Jean-Claude Junckera, u njegovom godišnjem Govoru o stanju Unije početkom ovog mjeseca'', stoji u izjavi koju potpisuju visoka predstavnica Europske unije Federica Mogherini i europski tajnik za proširenje Johannes Hahn.

Oni su na radnom sastanku s liderima šest partnera s zapadnog Balkana održanom na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku, potvrdili nedvosmislenu podršku EU perspektivi proširenja za zapadni Balkan.

Nakon sastanka s liderima iz zemalja zapadnog Balkana, upriličenom kako bi se unaprijedilo rad na putu EU integracija cijele regije, Mogherini i Hahn su ponovili nedavno iskazanu podršku.

''U skladu s tim opredjeljenjem, EU intenzivira je podršku svim partnerima da ostvare realistične ciljeve, kako bi njihov napredak postao ireverzibilan do kraja našeg mandata'', rečeno je u zajedničkoj izjavi Mogherini i Hahna koju prenosi Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Izrazili su zadovoljstvo što su lideri zemalja zapadnog Balkana ''potvrdili opredjeljenje pojačanom radu na reformama, posebno u oblastima pravosuđa, vladavine prava i osnovnih prava, te regionalnoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima, kako bi se očuvao i iskoristio ovaj pozitivni zamah''.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Kosova Hashim Thaçi, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, premijer Albanije Edi Rama i premijer Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije Zoran Zaev.

Kopirati
Drag cursor here to close