Dodikovanje

Balkan može stabilizirati samo ujedinjenje svih Srba

Vijesti / Flash | 09. 01. 2017. u 09:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je sve političke predstavnike iz Srpske na zajedničko djelovanje u vezi s donošenjem zakona o Ustavnom sudu BiH, jer bi ta ''institucija mogla biti mjesto ozbiljne potencijalne opasnosti za RS''.

Ustavni sud razarajuće mjesto

Dodik je istaknuo da je Ustavni sud razarajuće mjesto za mogućnosti Srpske i da se taj problem mora riješiti, jer ako se zakonom ne eliminiraju stranci, kao što se predlaže u tom aktu, oni neće sami otići.

"Krajnje je vrijeme da se to pitanje riješi. Ako ne riješimo to pitanje, imat ćemo problema s njihovim odlukama u budućnosti. Ako je to način, a jeste, hajde da dogovorimo u praksi kako ćemo to uraditi. Idemo u parlament, nećete da odlučujete o ovom, u redu, dok ovo ne riješimo, zaustavit ćemo sve drugo. Nećemo odlučivati ni o čemu. Nitko ne traži da se napuste organi BiH, nego se traži da se fino kaže ovo je naš prioritet, pogotovo ako i Hrvati, zajedno sa Srbima, predlože jedinstven zakon o Ustavnom sudu", rekao je Dodik i dodao kako zakon o Ustavnom sudu nije usmjeren protiv Bošnjaka, već da svi jednako budu zaštićeni, odnosno da Srbi i Hrvati ne budu majorizirani.

Dodik je otkrio da Srpska ima pripremljen i zakon koji će biti predložen u Narodnoj skupštini Srpske, a riječ je o tome da se odbiju sve odluke Ustavnog suda BiH na prostoru Srpske donesene većinom od tri stranca i dva Bošnjaka.

Što slabiji Bakir Izetbegović

Upitao treba li Savez za promjene nastaviti podržavati lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji stalno zloupotrebljava vlast na razini BiH ili se vratiti Srpskoj.

"Naše politike jesu i moraju da budu što slabiji Bakir Izetbegović i što slabija nacionalna politika muslimana prema Srpskoj, jer je nacionalna politika Bošnjaka što slabija Republika Srpska, kao i da je uopće nema. A kada nje nema, onda nema ni Srba", upozorio je Dodik te podsjetio kako riječi bivšeg poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića - da Srbi mogu otići u Srbiju i ponijeti na opancima malo blata - govore o kontinuitetu politike bošnjačkih stranaka i njihovog neodstupanja od negativnog odnosa prema Srpskoj.

Dodik je istakao da Srbima i Srpskoj fali samo jedan elemenat, a to je da se politički faktori okupe i ujedine oko ideje Srpske, kojoj treba da se vrate sve otete nadležnosti.

Islamska država i Alijina Deklaracija

"Sve što ojačava bosansku snagu ide na uštrb snage Srpske i to moraju shvatiti svi oni koji se bave politikom. Ne možemo ostavljati stvari tako što ćemo sjediti, primati platu u Sarajevu i ne činiti ništa na afirmiranju vrijednosti koja se zove RS. Možda imate šansu da to radite još dvije godine, ali nakon toga sigurno će vas narod odbaciti kao bilo kakve legitimne predstavnike tog naroda", rekao je Dodik.

Kada je riječ o Sudu i Tužiteljstvu BiH, Dodik je naveo da te institucije postoje da bi se obračunale s autoritetima u Srpskoj, raznim pojedincima, gospodarstvenicima i političarima.

Dodik je rekao kako sve ono što se danas vidi u Islamskoj državi promovira "Islamska deklaracija" Alije Izetbegovića, koji je na bazi toga formirao stranku SDA.

Dodik je precizirao da je ta stranka, koju danas vodi Bakir Izetbegović, upravo formirana na principima Islamske deklaracije kao programskog akta, te da se na bazi toga promoviraju islamske vrijednosti.

Laž i podvala SDA

"I onda kaže ta stranka - mi smo multietnička politička stranka i zalažemo se za građansko uređenje. Koja laž i podvala. Pa zar oni misle da mogu nekome da podvale. Ne znam kako sebi nisu smiješni. U tom pogledu moramo jasno reći - ovdje era eliminacije naroda i kolektivnog identiteta nije prošla i nije uspjela", rekao je.  

Govoreći o konceptu građanskog društva na kome insistira političko Sarajevo, Dodik je sinoć za RTRS ocijenio da nitko ozbiljan ne vjeruje u iskrenost te politike.

"To je koncept - mi smo tu najveći i zato ćemo lagati na popisu da nas ima više, a onda ćemo razvijati to građansko društvo. Naravno da to ne ide i ne može. Mogu da pričaju koliko god hoće da ih ima, kada ih nema. I da ih ima ne bi uspjeli da nam nametnu svoj stav, jer je to vrijeme prošlo i postoji snaga koja se zove Republika Srpska", poručio je Dodik.

Jezik

Kada je riječ o bosanskom jeziku, Dodik je rekao da nema ništa protiv da Bošnjaci taj jezik nazivaju kako hoće.

"Pošto oni smatraju da je njihov jezik različit od srpskog i da nema nikakve veze s našim jezikom, eto mi bosanski jezik prevodimo na srpskom jeziku. Njihov jezik, koji nazivaju bosanski, na srpskom znači bošnjački. Mi od toga jednostavno ne možemo da odustanemo, niti možemo to eliminirati", rekao je Dodik.

Kaže kako nije bilo razloga za formiranje BiH, osim ustupaka Aliji Izetbegoviću da se napravi bosanska država, koja bi kasnije poništila kolektivna prava i u kojoj bi Srbi izgubili svoj identitet, krsnu slavu, pismo i jezik.

Ujedinjenje Srba

Ponovio je i da dok on vodi Srpsku neće dati svoju suglasnost za kretanje BiH ka NATO-u i da će zagovarati politiku potpune vojne neutralnosti.

Rekao je i kako objedinjavanje srpskih nacionalnih identiteta na Balkanu u državotvornom smislu treba biti proglašeno najvažnijim ovostoljetnim političkim procesom za srpski narod s obzirom na nova kretanja u svijetu.

Dodik je u tom smislu spomenuo objedinjavanje Republike Srpske i Srbije, rješavanje problema Kosova, kao i da u Crnoj Gori bude uvažen interes srpskog naroda.

"Tako se može stabilizirati Balkan, a ne rascjepkanim srpskim narodom koji ste bacili u nekoliko država i pokušavate da se sada odreknu i svojih praznika, svoje slave i svega što je osnova njihovog identiteta", poručio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close