Šta ćemo sad?

Bajrović: DF više nije dio vladajuće većine u Federaciji

Vijesti / Flash | 09. 06. 2015. u 14:44 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović izjavio je danas, na konferenciji za novinare u Sarajevu, da ministri iz Demokratske fronte (DF) više nisu dio vladajuće većine u FBiH, te da ukoliko ih premijer FBiH Fadil Novalić ne smijeni uskoro će sami podnijeti ostavke.

Nakon današnje sjednice Vlade Federacije BiH, premijer Fadil Novalić (SDA) pozvao je ministre iz Demokratske fronte da se vrate i da prestanu bojkot.

"Mi ćemo sami podnijeti ostavke ako nas ne smijeni premijer Novalić", kazao je Reuf Bajrović, ministar energetike i rudarstva, dok je njegov kolega iz stranke Aleksandar Remetić kazao da većina u Vladi FBiH svakako ne postoji.

Bajrović je dodao da Stranka demokratske akcije (SDA) svojim postupcima predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH) Draganu Čoviću isporučuje treći ekonomski entitet i poručio im da sastave novu većinu u Federaciji BiH ili da u suprotnom podnesu ostavke, za što ne vjeruju da će se dogoditi, jer "SDA i HDZ i sada dosta dobro funkcioniraju kao i onda kada su preglasavali ministre iz DF-a".

Bajrović je istakao da ga trenutna situacija u vlasti FBiH podsjeća na slučaj Željka Komšića iz SDP-a BiH.

On je naglasio da će DF podržati ponuđenu reformsku agendu, te je pojasnio da se koalicija raspala jer je SDA odlučila da su im važnije pozicije u javnim poduzećima nego put ka Europskoj uniji.

Tvrdi da SDA mora preuzeti odgovornost za stanje u BiH s obzirom na to da je u ovoj regiji jedino Milo Đukanović bio duže na vlasti od njih.

Podsjetimo, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović (DF), u skladu s ustavnim ovlaštenjima, podnio je danas zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o vršenju ovlaštenja u gospodarskim društvima s državnim kapitala iz nadležnosti FBiH i Zahtjev za privremenu mjeru obustave od primjene dijela ove uredbe koji se tiče rada Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije te da su neustavno i nezakonito te nadležnosti prenesene na Vladu FBiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close