Tko je zapravo kriv?

Ava ava ava, nitko nije krava

Vijesti / Flash | 01. 07. 2015. u 07:21 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znate li onu priču kada stari čiča ima renaulta 4/fiću/stojadina/pezejca i tinejdžeri mu ga svake noći odvezu ispred kuće i vozaju se po selu. Čiča, nije glup, shvati što se događa staroj ragi i potom jednog dana ostavi na papiriću poruku "djeco, nemojte ludovati, ćelave su gume", a klinci mu kupe sve četiri nove gume?! E pa ovo nije ta priča.

U Đeti pozadi

Bojan Mirkov iz Sarajeva negdje u ovo doba 2012. godine je prijavio krađu svoje VW jette. Policija je uskoro zapazila ukradenu VW jettu i dala se u potjeru, da bi dva mladića, koji su prije potjere bili obavili još neke krađe, uredno razbili sporni automobil od reklamni pano. Policajci su lopove priveli, u automobilu su pronašli priličnu količinu ukradene robe, a Mirkov je o svom trošku popravio otuđeni automobil. Mladići su sutradan pušteni i pljačke su nastavljene. Nikom ništa.

Ove godine županijsko tužiteljstvo u Sarajevu donosi odluku da neće provoditi daljnju istragu protiv dvojice bandita jer smatraju da navedena krađa nije kazneno djelo, nego eto beznačajno djelo iz 25. članka Kaznenog zakona FBIH, koji kaže da kazneno djelo nije kazneno djelo ako je pričinjena šteta neznatna. Šta ćeš kad VW jetta, sirotinjski auto, ne vrijedi mnogo. Mirkov se mogao uredno žaliti na ovu odluku u roku od osam dana.

No, kada je Mirkov zatražio službeni očevid da može predati žalbu, u nadležnoj policijskoj postaji mu daju odgovor da dokument može dobiti tek za 15 dana. Dakle, okači Mirkove mačku o rep!

Dosanjani san

Čovjeku doista bude drago kad ovakvu priču pročita u novinama. Nakon dva desetljeća truda da se država prema malim lopovima ponaša jednako kao i prema onim velikim, koji pušu milijune na pravdi Boga, napokon osjetiš da je višedesetljetni san ispunjen te da si i ti slobodan nešto opljačkati.

Šta ima veze? Neki među nama mirne duše pljačkaju godinama. Domaći se političari nadmeću brojem sudskih procesa koje su prošli. Mislim da je svojevrsni rekord "u struci" devet procesa. I odležati čak malo, i to je OK. Političari dobiju na težini kod nas kad odleže makar koji dan. Danas je čak bitno zvati se hrvatskim/srpskim/bošnjačkim uznikom. Zašto onda jednostavno ne bismo svi u kolektivnu pljačku?! Idemo izgraditi političku karijeru.

Pljačkat ćemo slučajno odabrane stanove, škole, bolnice, a kad već pljačkamo, idemo baciti koju bombu, malo pripucati. Šemlučit ćemo malo, šta udi!? Možda da malo opet porazbijamo institucije Vlade, Skupštine, stranaka, pogotovo one oronule zgrade za čiju su obnovu novci davno popljačkani. Sutra će neka skupština izglasovati odluku da se (opet) za obnovu tih zgrada izdvoje kolektivni novci, ukupljeni od nas sviju.

Idemo onda pljačkati i ovo malo poduzeća što nam je ostalo, ionako će sutra od žrtava naše masovne pljačke ostati poluprazne hale, u tim halama neka će sirotinja koja se borila da sačuva neki staž i neku praznu nadu, pokretati sutra proizvodnju. Bit će akcija na društvenim mrežama, zvat će nas da kupimo proizvode posrnulih poduzeća i svi skupa (opet) snosimo posljedice za nečiju krađu.

Zar je važno tko je kriv?

Jer neće u ovoj zemlji nitko nikoga teretiti za propuste. Evo ne znamo tko nam je, primjerice, svima ukrao posljednja tri godišnja doba?! A tek propala Agenda?! Još uvijek vlast nije profunkcionirala od proteklih općih izbora. Bilo gdje drugdje postoji odgovornost, ponovni izbori, ostavke, smjene, sve ide po kratkom postupku. Kod nas ne.

Mi budemo sretni ako se ikad sastave. Jer nije nužno da se uopće dogovore. Evo, primjerice, ovaj Mostar. Nitko ne snosi krivicu što je bez vlasti čitav jedan mandat. Pa i logično, jer tko je zapravo kriv?! Jesu li lokalni lideri? Nisu. Uistinu, krivi ste vi koji ih glupane birate. Koji ne tražite od njih odgovornost, koji niste spremni izaći na ulice, koji im dopuštate da se bahate.

Krivi ste, jer prodajete svoje glasove. Ili još gore, ne izlazite na glasovanja pa zapravo poklanjate svoje glasove. Ne brine vas od čega ćete sutra živjeti, gdje ćete živjeti, što ćete raditi...

Ispadne na kraju da je Bojan Mirkov kriv što mu je ukraden automobil. Što ga je parkirao tuda kud prolaze kriminalci, što nije noćevao u automobilu, naoružan do zuba, uz vučjaka i dobermana. Misliš, nisi mu ti ukrao i razbio automobil, nisi stoga ti kriv. Jesmo, svi smo krivi, jer u rukama svakog od nas stoji alat za svrgavanje s vlasti onih koji imenuju tužitelje, suce, članove nadzornih i upravnih odbora. Svaki od nas zapravo je ukrao Mirkovu VW jettu i slupao je potom. Misli bolan/bona glavom, sutra ti možeš biti Mirkov i da ti dripci ukradu VW jettu. I zapucaju je u reklamni pano. I da ne bude nikom ništa.

Kopirati
Drag cursor here to close