89 posto

Austrijanci bi da se Južni Tirol vrati

Vijesti / Flash | 27. 01. 2015. u 07:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijanci, očigledno, nisu nikada preboljeli odvajanje Južnog Tirola od Austrije i prema najnovijem istraživanju javnog mnijenja pozdravili bi pripajanje ovog područja koje je u sastavu Italije.

Čak 89 posto Austrijanaca bi pozdravilo ako bi građani Južnog Tirola na referendumu mogli odlučiti o tome kojoj državi pripadaju. Isto toliko bi, prema istraživanju instituta Spektra iz Linza, pozitivno ocijenilo ako bi se Južnotirolci na referendumu odlučili za ujedinjenje s Austrijom.

Pitanje postavljeno Austrijancima u vezi nekadašnje teritorije, koja je sada autonomna regija u sastavu Italije, a koja se često uzima za primjer rješenja statusa Kosova, glasilo je "u Južnom Tirolu se često izražava želja za izjašnjavanjem o pravu na samoopredeljenje. Biste li podržali ako bi građani Južnog Tirola na referendumu, na miran i demokratski način, odlučili o državnoj pripadnosti, ili to ne biste podržali", prenosi Tanjug.

U istraživanju se 83 posto Austrijanaca izjasnilo suglasnim da se građanima Južnog Tirola odobri dvojno državljanstvo - talijansko i austrijsko.

Istraživanje pokazuje i da su se stanovnici zapadne Austrije manje pozitivnije izjasnili o secesionističkim željama pojedinih Južnotirolaca, iako su u svim dijelovima Austrije većinski za.

Tako je "svega" 74 posto stanovnika austrijskih pokrajina Salzburg, Tirol i Vorarlberga, dio zemlje koji se neposredno graniči s Južnim Tirolom, podržalo dvojno državljanstvo, što je devet posto ispod prosjeka.

Također i u vezi referenduma na zapadu Austrije su građani suzdržaniji, to jest 82 posto građana zapadnih pokrajina podržavaju referendum u Južnom Tirolu, naprema 92 posto u Beču i 89 posto na razini Austrije.

Ove činjenice analitičari instituta objašnjavaju time da stanovnici na zapadu Austrije smatraju da građanima Južnog Tirola ni sada nije loše. Istraživanje je provedeno po nalogu Južnotirolskog domovinskog saveza (Sudtiroler Heimatbund), koji je udruženje bivših aktivista Južnog Tirola, koji teže k ponovnom ujedinjenju Južnog Tirola s Tirolom.

Južni Tirol, naseljen njemačkom govornom manjinom, pripao je Italiji poslije Prvog svjetskog rata Sporazumom iz Sant Germaina. U vrijeme donošenja novog talijanskog ustava, 1946. godine, Italija i Austrija su postigli dogovor o davanju velike autonomije ovoj regiji. Međutim i pored dogovora rasla je napetost između Austrije i Italije, te je pitanje Južnog Tirola dospjelo i pred UN.

U svjetskoj organizaciji su pregovori 1961.godine propali zbog brojnih terorističkih napada koje su proveli austrijski separatisti. Deset godina kasnije ipak je postignut dogovor, prema kojem je ova regija dobila veliku autonomiju, a službeni Beč obećao da se neće miješati u južnotirolske unutarnje poslove.

Nakon tog dogovora, prestale su i separatističke prijetnje, a položaj Južnog Tirola poboljšan je i ulaskom Austrije u EU, prije točno 20 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close