djelotvorno protiv is-a

Australija poziva Europu da se što više uključi u zračne udare protiv IS-a

Vijesti / Flash | 31. 08. 2015. u 08:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australija je pozvala u ponedjeljak što više europskih zemalja na sudjelovanje u zračnim udarima protiv Islamske države (IS) u Siriji i Iraku pomažući rješavanju krize s migrantima.

Ministrica vanjskih poslova Julie Bishop objasnila je da je džihadistička skupina kriva za odlazak stotina tisuća migranata u Europu te stoga je i potreba širenja međunarodne koalicije.

"Više od 40 posto osoba koje traže azil u Europi dolazi iz Sirije te moramo stvoriti ujedinjenu frontu radi onemogućavanja terorističkih organizacija koje izazivaju raseljavanje tolikih ljudi", kazala je ona novinarima, javlja Fena.

Od kraja ljeta 2014. antidžihadistička koalicija predvođena SAD-om izvodi udare u zonama gdje hara IS u Siriji i Iraku.

"Već oko 60 zemalja podržava na ovaj ili onaj način koaliciju predvođenu SAD-om", rekla je ona. "No, neke zemlje mogu učiniti više u smislu zračnih udara. Oni su se pokazali djelotvornim u sprečavanju IS-a da zauzme položaje i proizvede toliko barbarskog nasilja".

Podsjetimo, Turska je ovaj vikend objavila kako je njena ratna avijacija u sklopu međunarodne koalicije na čelu s SAD-om, prvi put djelovala po položajima IS na teritoriji Sirije.

Kopirati
Drag cursor here to close