kontroverzni projekt

Atena: Novi prosvjedi zbog mirovinske reforme

Vijesti / Flash | 13. 02. 2016. u 15:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuće demonstranata, posebno Fronta za borbu radnika (Pame), bliskih komunistima, poljoprivrednika, ponovo demonstriraju u subotu na trgu Syntagma u Ateni protiv kontroverznog projekta reformi mirovinskog sustava.

Kako je priopćila policija, broj demonstranata krajem jutra bio je oko 12.000, dok je većina pripadnika Pame, koji su željeli izraziti podršku poljoprivrednicima, stizala masovno u petak u glavni grad iz svih regija zemlje, da bi protestirali na Syntagmi, ispod parlamenta.

U petak navečer, povorka od oko 10.000 farmera mahala je crnim zastavama, na čelu sa dvadesetak traktora, zatim članovi drugih sindikata defilirali su u središtu grada do Syntagme, dok su se sukobi s policijom odigrali u rano jutro ispred ministarstva poljoprivrede i na autocesti u blizini Atene.

Prijeteći da će nastaviti demonstracije u tijeku vikenda, deseci farmera su proveli noć s petka na subotu pod šatorima postavljenim na trgu Syntagma.

Sindikati u zemlji, poduzetnici, slobodne profesije i zaposlenici su protiv ovog paketa zakona, koji je izradila vlada ljevičara Alexisa Tsiprasa pod pritiskom kreditora u zemlji, EU-a i MMF-a.

Prema tvrdnjama vlade i kreditora, reforme imaju za cilj da osiguraju održivost sredstava osiguranja i uštede u proračunu preko povećanja kotizacija - posebno srednjih i visokih primanja, i ujedinjenja mirovinskih fondova, navodi agencija AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close