Švedska

Assange objavio svjedočenje: 'Nisam kriv za silovanje'

Vijesti / Flash | 07. 12. 2016. u 16:38 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnivač Wikileaksa Julian Assange u srijedu je objavio svoje svjedočenje tijekom ispitivanja u Londonu prošlog mjeseca oko istrage silovanja u Švedskoj, tvrdeći da je nevin i kako je jasno da je seks bio dobrovoljan.

Assange (45), krije se u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu od 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog istrage navoda, koje negira, da je počinio silovanje u 2010.

''Ustanovili ste da sam bio podvrgnut okrutnom, nečovječnom i degradirajućem tretmanu. Uskratili ste mi efektivno pravno zastupanje u ovom procesu'', izjavio je Assange tijekom svjedočenja.

On je ispitivan dva dana u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu u studenom. Ekvadorske vlasti priopćile su da će predati pisanu verziju svjedočenja švedskim tužiteljima, koji će potom donijeti odluku o tome kako da nastave s istragom.

UN-ova komisija priopćila je u veljači da je njegov boravak u ekvadorskom veleposlanstvu ravan arbitrarnom pritvaranju i da treba biti oslobođen i treba mu se dodijeliti odšteta. Assange, koji je Australac, izjavio je da strahuje od dodatnog izručenja iz Švedske u Sjedinjene Države, u kojima je kaznena istraga protiv aktivnosti Wikileaksa u tijeku.

Glasnogovornica švedskog državnog tužitelja odbila je komentirati, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close