Jer su uveli kamere

Arapska liga upozorila Izrael: Igrate se s vatrom

Vijesti / Flash | 23. 07. 2017. u 12:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arapska liga optužila je danas Izrael da se "igra s vatrom" povodom uvođenja kamera kao novih mjera sigurnosti ispred velikog svetilišta na Hramovnoj gori, koje pohode i Židovi i muslimani u Jerusalemu.

''Jeruzalem je crvena linija. Nijedan Arap ili musliman neće prihvatiti nasilje nad svetištem'', rekao je šef Arapske lige Ahmed Aboul Gheit u priopćenju, prenosi AFP.

Kako su ranije danas prenijeli mediji, izraelska policija je postavila napredne nadzorne kamere na Lavljim vratima, na ulazu u Hramovnu goru u Starom gradu u Jeruzalemu, koje navodno mogu da identificiraju naoružane ljude koji pokušavaju ući na područje svetišta.

Kamere su postavljene u noći između subote i nedjelje i predstavljaju dio suvremene tehnologije koja ima mogućnost da identificira one koji pokušavaju unijeti oružje a bez detektora za metal, izvijestio je "Times of Israel", prenosi Tanjug.

Kako je AP prenio, Izrael navodi da su kamere "alternativa" metalnim detektorima čije postavljanje je i izazvalo nasilje u tom području u tijeku vikenda, dok Palestinci, navodi AFP, ovu sigurnosnu mjeru vide kao pokušaj Izraela da ostvari veću kontrolu nad svetištem.

Aboul Gheit je optužio izraelsku vladu za "avanturizam" navodeći da njeni potezi mogu da pokrenu "krizu u svijetu Arapa i muslimana".

Kako su agencije prethodno prenijele, u sukobima između Palestinaca i izraelske policije na Hramovnoj gori u Jeruzalemu u petak su poginula tri Palestinca, a na Zapadnoj obali 19-godišnji Palestinac je izbo tri Izraelca, poslije čega je upucan.

AP prenosi da je Izraelska vojska priopćila da je izvela veliko uhićenje na Zapadnoj obali nakon ubojstva izraelske obitelji. U toj akciji uhićeno je 29 osoba, uključujući i devet članova Hamasa.

Izraelska policija se sukobila u Jeruzalemu s Palestincima koji su, u znak prosvjeda, organizirali muslimansku molitvu ispred velikog svetišta.

Prosvjed je pokrenut nakon što su izraelske vlasti postavile detektore za metal na kapiji svetišta pošto su tu palestinski napadači prošli tjedan ubili dva izraelska policajca.

Kopirati
Drag cursor here to close