SDP BiH

Apsurdna Deklaracija dovodi u pitanje postojanje Republike Srpske, a ne BiH

Vijesti / Flash | 17. 04. 2015. u 17:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prihvaćanjem Deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske Narodna skupština manjeg bh. entiteta demonstrirala je opasan politički stav o nepoštivanju odluka Ustavnog suda BiH. Ovo je danas priopćio SDPBiH navodeći da "osim što takvo ponašanje predstavlja kazneno djelo prema Kaznenom zakonu BiH, to je i jasna poruka da se ne želi poštovati Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum".

SDP-e smatra da političke elite u RS-u moraju javno priznati ono što već jako dobro znaju, a to je da "RS postoji isključivo zahvaljujući Dejtonskom sporazumu, kojeg izgleda spominju samo kada to njima odgovara".

''Svako negiranje te činjenice može voditi samo ka nestanku ovog entiteta, koji postoji samo zahvaljujući tome što ga brani Ustav BiH. Ukoliko se političkim stavovima želi derogirati Ustavni sud BiH, kao vrhovni čuvar Ustava BiH, onda se u pitanje dovodi i postojanje RS u njenom današnjem obliku i uređenju. Toga svi moraju biti svjesni'',priopćeno je iz SDP-a.

Ova stranka poziva Ured visokog predstavnika da stavi van snage ovu apsurdnu Deklaraciju, smatrajući da će time poslati jasnu poruku da se ovakvo pravno nasilje ne smije tolerirati. Također, poziva i predstavnike međunarodne zajednice da reagiraju i osude Deklaraciju, koja je u potpunoj suprotnosti s izjavom bh. lidera o europskom putu naše zemlje.

''Da li je ovo način na koji su političari iz RS-a obećali brži pristup europskim integracijama? Socijaldemokratska stranka BiH očekuje od svih probosanskih snaga da se ovakvom neustavnom i politički štetnom ponašanju zajednički suprotstave i stanu u obranu BiH, koja se ovakvom politikom dodatno pokušava oslabiti. Pogotovo se to odnosi na stranke iz FBiH koje čine novu državnu vladajuću koaliciju, jer su njihovi partneri iz RS-a najglasniji u obrani (ne)ustavnosti Dana RS, što, još jednom, pokazuje dijametralne razlike u odnosima partnera koji čine vladajuću koaliciju na državnoj razini'', priopćeno je iz Centra za informiranje SDP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close