Do 2019.

APIK s novih pet stupova kreće u borbu protiv korupcije

Vijesti / Flash | 26. 01. 2015. u 21:27 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) uputila je na usvajanje Vijeću ministara BiH novu Strategiju za borbu protiv korupcije i Akcijski plan za njenu provedbu za razdoblje 2015.-2019. godine, nakon što su istekli Strategija i prateći plan za 2009.-2014.godine.

Strategija i Akcijski plan, osim što su prilagođeni specifičnostima ustavnog uređenja BiH, daju osnovu nižim razinama da izrade vlastite strategije borbe protiv korupcije, te da ih usklade s općim principima iz strategije na državnoj razini.

Strategija se sastoji od pet stupova od kojih se prvi bavi jačanjem institucionalnog i pravnog okvira institucija u BiH, drugi razvijanjem, promoviranjem i provođenjem preventivne antikorupcijske aktivnosti u javnom i privatnom sektoru, a treći unapređenjem efikasnosti pravosudnih institucija i organa za provođenje zakona u oblasti borbe protiv korupcije.

Četvrti stub stavlja fokus na podizanje javne svijesti i promoviranje potrebe za sudjelovanjem cjelokupnog društva u borbi protiv korupcije, a peti na uspostavljanje efikasnih mehanizama za koordinaciju borbe protiv korupcije, te praćenje provođenja Strategije.

Pri izradi Strategije uvažavani su elementi koji mogu utjecati na ovako važan strateški dokument koji bi trebao odrediti borbu protiv korupcije u sljedećih pet godina, priopćeno je iz APIK-a.

Kopirati
Drag cursor here to close