Udruženje eko građana

Apel: Spasimo zarobljenu ribu iz rijeke Jasenice kod Mostara

Vijesti / Flash | 27. 07. 2015. u 08:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog velikih vrućina koje su ovo ljeto pogodile Hercegovinu i uslijed neracionalnog ispuštanja vode iz Mostarskog blata hidrocentrala Mostarsko blatko u mjestu Jasenica je indirektno utjecala na vrlo mogući pomor ribe u rijeci Jasenici.

Ovog ljeta sva preživjele riblje vrste su ostale zarobljene u betonskom bazenu 10x10m koji se nalazi ispod odvodnih klapni centrale. Radi se o brojci koja prelazi više milijuna, a zarobljene su ribe iz svih obitelji riba: potočna pastrmka, klijen, podustva, pa čak i zavidan broj riblje mlađi štuke koji su došli u rijeku iz mostarskog blata.

Tijekom zimskog razdoblja i proljeća ove godine ispušta se ogromna količina vode koja na kraju za rezultat ima to da većinu osmog mjeseca korito rijeke bude suho i bez života. Ranije dok HE nije kontrolirala razinu rijeke ovaj scenarij je bio izuzetno rijedak.

Inače hidrocentrale koje poremete prirodni tijek rijeke su dužne zakonski na godišnjoj razini raditi poribljavanje što ovdje nije slučaj.

Iz 'Udruženja eko građana Jasenica' apeliraju rukovodstvu HE Mostarsko blato i ribolovnim udruženjima u Mostaru da se preživjela riba sigurno transportira u neku od obližnjih rijeka ili jezera. Inače, ukoliko se ništa ne poduzme zarobljena riba će u roku par dana umrijeti.

Kopirati
Drag cursor here to close