Bosić

Apel Dodiku da odgodi miting, opozicija ne odustaje od prosvjeda

Vijesti / Flash | 13. 05. 2016. u 14:50 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić apelirao je na predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da odgodi miting koji su vladajuće stranke u RS-u zakazale za sutra u isto vrijeme kada i opozicija svoje prosjede.

Dodik može, kazao je, miting organizirati u nedjelju ili neki drugi dan.

''Kada bi opozicija odustala od prosvjeda, Dodik bi ponovo organizirao miting na dan novog našeg termina. Ako odustanemo od prosvjeda, odustali bismo od ustavnog prava da izražavamo svoj stav. Za to ćemo se boriti'', rekao je Bosić na press-konferenciji u Banjoj Luci, ističući da je Dodik zakazivanjem kontramitinga želio da se ne održe prosvjedi opozicije.

Ističući da je sve spremno za sutrašnje mirne prosvjede opozicije u Banjoj Luci, Bosić je kazao da očekuje da građani "ne podlegnu pritiscima i sijanju straha od vlasti“ te da slobodno izađu na prosvjede i iskažu stav o neophodnosti promjena u RS-u da bi ona imala budućnost. Od policije RS-a očekuju da osigura red i mir, a Savez za promjene će, kaže, također učiniti sve da ne dođe do nikakvih incidenata i sigurni su da će tako i biti.

''Molimo policiju da ne vrši opstrukciju prosvjeda'', rekao je Bosić i naveo da su promijenili i rutu kretanja nakon protesta. Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je pojasnio da su uložili žalbu na rješenje MUPRS-a o zabrani trase kretanja prema glavnom trgu, gdje će se održati miting vladajućih stranaka u RS-u.

Tražimo, kaže, da se osigura trasa za mirnu prosvjednu šetnju, koja je udaljena od mjesta mitinga. Ako MUPRS-a i to odbije, kaže, smatrat će da su "u službi režima". Predstavnici Saveza za promjene demantirali su navode o bilo kakvom nasilju na njihovom skupu.

I predsjednik PDP-a Branislav Borenović je naveo da je u proteklih nekoliko tjedana, a posebno zadnjih dana, vlast činila sve da onemogući prisustvo većeg broja građana na prosvjedima opozicije, a da, kako je ustvrdio, istovremeno ucjenjuju javne institucije da njihovi zaposleni moraju doći na miting vlasti, jer im u suprotnom slijede otkazi. Pozvao je građane da sutra dođu na skup opozicije, koji će, kaže, biti miran i dostojanstven, a od policije očekuje da budu u službi svih građana.

Za sutra je u Banjoj Luci najavljen prosvjed opozicije u Parku "Mladen Stojanović“ sa sloganom "Oslobodimo Srpsku“, a nedaleko od tog mjesta, na glavnom banjalučkom trgu, miting vladajućih stranaka u RS - "Srcem za srpsku“.

Udaljenost lokacija na kojima će se održati okupljanja je oko kilometar.

Kopirati
Drag cursor here to close