Oprost dugova

Antikapitalistička Syriza preuzima Grčku

Vijesti / Flash | 25. 01. 2015. u 18:18 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Syriza, radikalna ljevičarska stranka koja se protivi mjerama štednje, nadmoćno je pobijedila na parlamentarnim izborima u nedjelju u Grčkoj, s više od osam posto prednosti ispred stranke desnice na vlasti, pokazuju izlazne ankete.

Razlika je, prenosi HRT od 8,5 do 16,5 postotnih bodova, što je puno više nego po zadnjim anketama. Ovi su izbori presudni za zemlju i za Europu. Syriza će tako najvjerojatnije imati između 146 i 158 od 300 mjesta u parlamentu, što je više od 151 koliko je potrebno za apsolutnu većinu. Stranka Alexisa Tsiprasa osvaja između 35,5 posto i 39,5 posto glasova, a Nova demokracija premijera Antonisa Samarasa 23 do 27 posto. Ako se predviđanje anketa ostvari, Cipras (40) će biti najmlađi premijer u zemlji u zadnjih 150 godina.

Syriza, radikalna lijeva stranka s antikapitalističkim stavom, koja bi prema anketama danas mogla dobiti većinu u grčkom parlamentu, postoji tek deset godina.

Na prošlim izborima u svibnju 2012. stranka je dobila tri zastupnika u parlamentu. Nastala je iz nekoliko raskola u komunističkom pokretu.

Stranka je posljednjih godina imala ogroman uzlet popularnosti jer pokazuje jak otpor prema postojećem sistemu, što se većini Grka koji gotovo tonu pod brojnim dugovima, čini kao jedina nada.


Stranka je protiv politike štednje na koju je dosadašnja vlada bila primorana u zamjenu za kredite Trojke (Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda) koji su s 240 milijardi eura spasili Grčku od bankrota.

"Politika štednje u Grčkoj nije uspjela. Osakatila je gospodarstvo i velik dio radne snage učinila nezaposlenom. Ovo je humanitarna kriza. Vlada je obećala kreditorima da će dodatno smanjiti plaće i mirovine te povećati poreze u 2015., ali ta obećanja vežu samo vladu Antonisa Samarasa. Koja će, zbog tih razloga, biti izbačen iz ureda na izborima 25. siječnja", najavio je vođa Syrize Alexis Tsipras u svom komentaru za Financial Times.

Najavio je da će pregovori s Europskom unijom će biti teški, ali "imamo spreman arsenal argumenata i oružja" poručio je glavni Syrizin ekonomist John Milios u listu The Guardian.

Syrizu podržavaju feministički pokreti, mladi aktivisti, anti-globalisti, antirasisti, LGTB zajednica, nezaposleni... Većina članova je visoko obrazovana. Stranka ima duboke korijene među intelektualcima i građanstvom što im omogućava veliku izlaznost na izborima budući da su potpuno svjesni važnosti ovih izbora. Priključile su im se tisuće studenata, koji se identificiraju s marksizmom i izuzetno su dobri zagovaratelji politike Syrize, piše magazin Jacobin.

Najpopularniji su u Ateni, gdje živi trećina grčka populacije. Žestoko im se protive većinom umirovljenici, domaćice i samozaposleni, prenosi Media Servis.

Syrizini prioriteti u Grčkoj su: uspostavljanje električne energije u svim kućanstvima jer su mnogi ostali bez struje zbog neplaćanja, besplatni školski obroci za svu djecu i zdravstveno osiguranje za sve jer je trenutno trećina Grka isključena iz zdravstvenog sustava.

Druga stvar koju stranka zagovara je da se Grčkoj oprosti dug kao što je 1953. na Londonskoj konferenciji oprošten dug Njemačkoj i tako joj se pomoglo da postigne svoje poslijeratno ekonomsko čudo.

"Grčka je bila među međunarodnim kreditorima koji su u tome sudjelovali. Kako je politika štednje prouzročila prekomjerne dugove diljem Europe, mi tražimo održavanje europske dužničke konferencije koja će na sličan način dati snažan poticaj rastu u Europi.To je moralna obveza", piše Tsipras u Financial Timesu.

Dodao je da se Grčka treba riješiti apsurdnih poreza koji su nametnuti posljednjih godina. Njihovi najvažniji zahtjevi nisu uopće podložni pregovorima, napominju iz Syrize.

Uspon Syrize na vlast brine ekonomsku i poslovnu europu, Njemačku i kreditore navikle na uredno vraćanje dugova uz koje ide i osiromašivanje Grka, prenosi Index.hr. Grčka je od početka financijske krize vladajućem ekonomskom poretku bila primjer onoga što ne žele vidjeti u ostalim zemljama, uključujući i tvrdoglavi otpor građana. Analitičari upozoravaju da ipak nema straha od grčkog izlaska iz Eurozone i novih posljedica po ekonomiju.

"Njemačka Vlada može reći: Grčka je mala zemlja i ako im kažemo ne i natjeramo van iz EU neće jako boljeti, jer 50 milijardi eura njemačkog kapitala u Grčkoj je kap u moru ukupne imovine njemačkih banaka i najterati ili pristanite ili izađite. Uzevši u obzir koliko je grčko stanovništvo propatilo vjerojatno je bolji izbor na duže staze igrati na njemački blef o izbacivanju Grčke", rekao je John Weeks sa Sveučilišta u Londonu.

Kopirati
Drag cursor here to close