Prilika za Balkan

Angelu Merkel dirnulo što se lideri ne svađaju

Vijesti / Flash | 28. 08. 2014. u 19:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Želimo vidjeti zemlje zapadnog Balkana učlanjene u Europsku uniju, ali kada će se to dogoditi ovisi prije svega od njih, poručio je u četvrtak predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u Berlinu na zajedničkoj konferenciji za tisak koju je održao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i albanskim premijerom Edi Ramom.

Rekao je kako je priključivanje zapadnog Balkana EU zajednički politički, ekonomski i geostrateški cilj, ali da se sljedeći krug proširenja neće dogoditi odmah.

''Kada će do njega doći zavisi od brzine kojom naši partneri provode reforme'', rekao je Barroso i dodao kako ne treba sumnjati da će se to ostvariti, prenosi Tanjug.

 

Naglasio je da je napredak koje su ostvarile zemlje regije, a posebno Srbija, Albanija i Kosovo stvaran i opipljiv, i da primjer Hrvatske dokazuje kako je članstvo u EU dostižan cilj.

Barroso je obećao da zemlje regije mogu računati na punu podršku zemalja EU u tom procesu, ali da su uspostavljanje vladavine prava, regionalna suradnja i dobro upravljanje javnim financijama od suštinskog značaja.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je kako želi da proces širenja EU na ovu regiju teče brzo, ukazujući da to, međutim, ovisi od samih zemalja.

Ona je na konferenciji za tisak istaknula kako je važan signal da sve zemlje regije imaju i teže k europskoj perspektivi, prenosi Tanjug.

Merkel je objasnila da je konferencija o zapadnom Balkanu nastala na razmišljanjima njemačke vlade kako na odgovarajući način obilježi stotu godišnjicu početka Prvog svjetskog rata, ali i godišnjica početka Drugog svjetskog rata i završetka Hladnog rata.

 

''Činjenica da su danas svih osam premijera, ministri vanjskih poslova i gospodarstva sjedili zajedno dokaz je toga da je posljednjih godina puno napredovano u regiji, a EK i članice EU žele dalje da pomažu'', poručila je Merkel i istaknula da je planiranje konferencije počelo i prije nego što se moglo naslućivati djelovanje Islamske države u Iraku i eskalacija u Ukrajini, i da je ona organizirana iz dubokog uvjerenja da postoji obveza da regija zapadnog Balkana sraste zajedno.

''Dirljivo je kada se vidi da svi zajedno sjede za jednim stolom, da se ne svađaju, već razgovaraju konstruktivno o zajedničkoj budućnosti'', rekla je ona.

Merkel je rekla kako je namjera da se započne "niz konferencija", i da ovaj sastanak nije samo dnevni događaj, iako je i on velika poruka kada svi sjede zajedno za jednim stolom.

Dodala je kako se radi o rješenju političkog procesa, ukazujući da su Beograd i Priština napravili veliki napredak, a da je pred Bosnom i Hercegovinom poslije izbora izazov formiranja vlade, te kako očekuje da će po oba pitanja biti daljnjeg napretka. Ona je objasnila da se za godinu dana može dobro provjeriti je li se nešto pomaklo, ponoviši da poslije izbora u BiH predstoji pitanje formiranja vlade, da je Njemačka spremna podržati, ali da na to moraju biti spremne stranke, kao i da ima još neriješenih pitanja koja moraju naći soluciju između Beograda i Prištine. 

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda ocijenio je da je konferencija održana u četvrtak u Berlinu "jako uspjela".

"Ustvari, sve se kretalo u granicama kako smo i očekivali, onoliko koliko smo se dobro pripremili, dobro prezentirali stvari, mislim na premijere iz regije. Dobili smo jaku poruku njemačke kancelarke, jedno potkanuće za što veću regionalnu suradnju - definiranje projekata koji bi onda bili zbilja kapitalni i sasvim normalno sinergijski istaknuli traženje sredstava tamo gdje se projekti ocijene isplativim i realnim", izjavio je Bevanda agenciji Fena.

Istaknuo je kako nije očekivao velike političke odluke na konferenciji, već, kako je rekao, iskren, otvoren razgovor i prezentaciju svega onoga što regija može ponuditi a istovremeno i problema s kojima se svi u regiji pojedinačno susreću.

Pročitajte deklaraciju berlinske konferencije o zapadnom Balkanu

Kopirati
Drag cursor here to close