Bruxelles

Angela Merkel spaljena na lomači

Vijesti / Flash | 19. 12. 2014. u 12:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije do tri tisuće poljoprivrednika blokiralo je u petak s tridesetak traktora europsku četvrt u Bruxellesu, gdje je nešto ranije od predviđenog završio summit europskih čelnika.

Organizatori su planirali protest u povodu summita europskih čelnika, koji je predviđen 18. i 19. prosinca. Međutim, summit je završio ranije, već u četvrtak prije ponoći, a organizatori nisu otkazali prosvjed.

Prosvjedi poljoprivrednika su usmjerene protiv mjera štednje i protiv sklapanja sporazuma o slobodnoj trgovini, posebno Transatlantskog trgovačkog i investicijskog partnerstva (TTIP) između EU-a i Sjedinjenih Država. Na summitu EU-a čelnici su se zauzeli da se pregovori o tom sporazumu dovrše do kraja sljedeće godine.

''Želimo reći ne mjerama štednje koje se provode diljem Europe i protiv sporazuma o slobodnoj trgovini. Mjere štednje donesene na nacionalnoj razini proizlaze iz odluka donesenih na razini EU. Važno je stvoriti socijalni otpor protiv te politike'', kaže Sebastian Franco, jedan od organizatora prosvjeda.

Na pročelju nove zgrade Europskog vijeća, koja se još gradi, prosvjedovali su objesili transparent "Merry Crisis and happy austerity (Sretna vam kriza i mjere štednje)".

Prosvjednici su negodovanje izrazili i spaljivanjem portreta Angele Merkel.

Kopirati
Drag cursor here to close