'gnusna praksa'

Amnesty International posjeduje dokaze o zlostavljanju zatvorenika u Turskoj

Vijesti / Svijet | 24. 07. 2016. u 18:18 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International priopćila je u nedjelju da je prikupila "vjerodostojne dokaze" o zlostavljanju zatvorenika u turskim zatvorima nakon pokušaja državnog udara 15. srpnja.

"Amnesty International raspolaže vjerodostojnim informacijama po kojima turska policija u Ankari i Istanbulu drži zatvorenike u položaju koji im pričinja bol, u nekim slučajevima i do 48 sati", priopćila je ta nevladina organizacija, dodajući da se zatvorenicima uskraćuje hrana, voda i lijekovi, da trpe uvrede i prijetnje, a "u najtežim slučajevima" ih se udara, fizički zlostavlja i siluje.

"Informacije o fizičkom nasilju i silovanju u zatvorima veoma zabrinjavaju, napose s obzirom na broj zatvorenika" zabilježen nakon pokušaja puča, rekao je direktor Amnestyja za Europu, John Dalhuisen, a prenosi se u priopćenju.

"Turske vlasti moraju prestati s takvom gnusnom praksom", dodao je. Kako navodi Amnesty, neki zatvorenici više ne mogu kontaktirati s odvjetnikom i s obitelji te nisu dobro informirani o optužnicama koje su protiv njih podignute.

Organizacija je upozorila da će nove mjere, uvedene nakon proglašenja izvanrednog stanja, omogućiti zadržavanje zatočenih do 30 dana bez podizanja optužnice te uvesti ograničenja u uobičajenu sudsku proceduru, poput ukidanja prava optuženika na izbor odvjetnika.

Po informacijama koje je dobio Amnesty, 650-800 vojnika zatočeno je u sjedištu policije u Ankari, suci su zatočeni po hodnicima sudova, a objekti poput sportskih dvorana i staja pretvoreni su u zatvore.

Po dobivenim informacijama kod 300-tinjak vojnika utvrđeno je da su bili fizički zlostavljani, uključujući njih 40 koji su bili tako teško ozlijeđeni tako da nisu mogli hodati ili se ustati, dok su visoki vojni dužnosnici bili silovani palicama.

Amnesty poziva Europski odbor za sprječavanje zlostavljanja da "odmah" dođe u Tursku kako bi "nadzirao uvjete u zatvorima" te je pozvao turske vlasti da osude mučenja i da osiguraju nadgledanje centara u kojima drže zatočenike kako bi se procijenili uvjeti u kojima su zatočeni.
Visoki turski dužnosnik je odlučno zanijekao informacije Amnestyja. "Apsurdna je zamisao da Turska, koja želi biti članica Europske unije, ne poštuje zakon", rekao je.

"Odlučno niječemo te informacije i pozivamo skupine za zaštitu (ljudskih prava) da podnesu objektivna izvješća", dodao je dužnosnik.

Turski premijer Binali Yildirim je rekao da je nakon događaja u noći s 15. na 16. srpnja uhićeno više od 13.000 ljudi, a više od 5800 pritvoreno, među kojima 3718 vojnika i 123 generala.

Izvješće međunarodne organizacije za ljudska prava objavljeno je istodobno dok raste zabrinutost turskih saveznika zbog ubrzanog zatvaranja institucija i otpuštanja zaposlenih, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close