Attention / Achtung

Amerikanci, Nijemci i Britanci kroje novi Balkan

Vijesti / Flash | 11. 06. 2015. u 08:16 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amerika, Njemačka i Britanija, ključne zemlje euroatlantskog partnerstva, ovih dana s novom energijom kreću u stvaranje novog balkanskog poretka.

Za sve zemlje zapadnog Balkana to podrazumijeva približavanje i, naposljetku, ulazak u EU, s razvijenom vladavinom prava i tržišnom ekonomijom. Ali i forsiranje procesa s kojima će se Srbija teže pomiriti, kao što su, kako to zapadne sile vide, "pacifikacija srpskog nacionalizma", ulazak u NATO, ukidanje Republike Srpske i "zadovoljni Albanci" u svim državama u kojima žive.

Upravo regija Balkana je, kako primjećuje Ivan Vejvoda iz "Maršalovog fonda", ostao posljednji nedovršeni posao Zapada. U srpnju se očekuju, kao što primjećuje beogradski „Blic“, dva ključna događaja: posjeta najmoćnije žene svijeta Angele Merkel Beogradu 8. i 9. srpnja i obilježavanje 20. godišnjice zločina u Srebrenici dva dana kasnije.

Merkel će od Srbije tražiti da na kraju briselskog procesa s Prištinom pristane na ulazak Kosova u UN, ali i da se distancira od predsjednika RS-a Milorada Dodika i ne sprečava jačanje centralnih institucija BiH. Drugim riječima, potpuno slabljenje RS-a.

Osim u Beograd, kancelarka ide i u Tiranu i Sarajevo. Od premijera Albanije Edija Rame zahtijevat će da smiri nacionalistički i islamski radikalizam Albanaca u Makedoniji i na Kosovu, a da sa Srbijom radi na unapređenju odnosa.

Bosance će upozoriti da je krajnje vrijeme da međuetničke tenzije i endemsku korupciju zamijene radom na putu ka EU. A Nijemci će podržati ustavne promjene i dalje slabljenje RS.

Njemačka je, kao ekonomski najjača članica EU, oko 2012. preuzela brigu nad zapadnim Balkanom što provodi u tješnjoj suradnji sa SAD. Svoj doprinos daje i Britanija koja je odlučila da u Vijeću sigurnosti UN-a „sponzorira“ rezoluciju o Srebrenici. Rezolucija bi trebalo da bude usvojena uoči obilježavanja dva desetljeća od tog zločina.

Postoji vjerojatnoća da će Srebrenica, kao simbol najvećeg stradanja Bošnjaka od Vojske RS devedesetih godina, biti okidač za udar na RS. Jer, dok je Srbija na, čini se, nepovratnom putu ka EU, Jelena Guskova iz Ruske akademije nauka ukazuje na to da su upravo RS i njen vođa Milorad Dodik ostali posljednje uporište „srpskog nacionalizma“ na Balkanu.

Britanska vlada je jučer potvrdila da se u Vijeću sigurnosti UN radi na usvajanju rezolucije o Srebrenici, prenosi Blic.

Kopirati
Drag cursor here to close