Trump pred Bijelom kućom

Amerikanci hoće van: Pala kanadska useljenička web stranica

Vijesti / Flash | 09. 11. 2016. u 07:42 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavna kanadska useljenička internetska stranica srušila se, a Novi Zeland je izvijestio o pojačanom interesu američkih građana dok se republikanski predsjednički kandidat Donald Trump u srijedu bliži Bijeloj kući.

Internetska stranica kanadskog ureda za imigraciju nekoliko se puta rušila u utorak navečer dok je Trump preuzimao vodstvo u nekoliko velikih država a njegovi izgledi za pobjedu rasli.

U Novom Zelendu imigracijski dužnosnici su izjavili za Reuters uoči glasovanja da je internetska stranica New Zealand Now, koja se bavi dozvolama boravka i studentsim vizama, imala 1593 registracije američkih građana od 1. studenoga - što je više od 50 posto u samo sedam dana u usporedbi s tipičnom mjesečnom registracijom.

Posjet američkih građana toj stranici narastao je gotovo 80 posto na 41.000 od 7. listopada do 7. studenoga, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Nakon što je dio Amerikanaca u šali rekao da će se preseliti u Kanadu ako pobijedi Trump, neke kanadske zajednice prihvatile su tu ideju.

U veljači se tako otok Cape Breton na kanadskoj atlantskoj obali reklamirao kao mirno utočište za Amerikance koji žele pobjeći ako Trump uđe u Bijelu kuću.

Rod Drury, direktor globalne softverske tvrtke Xero sa sjedištem u Novom Zelandu, rekao je da ono što je počelo kao šala sada postaje stvarnost.

"Primio sam puno poruka u kojima me pitaju za posao u Novom Zelandu i mi odgovaramo 'yes you can''", rekao je Drury za Reuters u srijedu parafrazirajući slogan američkog predsjednika Baracka Obame "yes we can".

"Bit će zanimljivo pratiti hoće li se to pretvoriti u stvarnu akciju, to je aktivna konverzacija koja je postala ozbiljnija i vidjet ćemo što će se dogoditi idući mjesec", prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close