Obuka

Amerikanci borbenim zrakoplovima stigli u Poljsku

Vijesti / Flash | 31. 08. 2015. u 13:10 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva napredna američka borbena zrakoplova F-22 stigla su u Poljsku u ponedjeljak radi jednodnevne radne posjete, priopćila je Poljska vojska, u okviru napora Washingtona da pruži uvjeravanja saveznicima koji se osjećaju nesigurno zbog ruskih akcija u Ukrajini.

Posjeta je dio prvog razmještaja u povijesti borbenih zrakoplova F-22 u Europi, u okviru koga će na četiri borbena zrakoplova biti obučavani pripadnici savezničkih snaga sredinom rujna. Četiri zrakoplova stigla su u zračnu bazu Spangdahlem u Njemačkoj u petak.

"SAD izvode izviđačke letove na zrakoplovima ovog tipa sa savezničkog aerodroma", izjavio je Reutersu glasnogovornik Poljske vojske Artur Golawski. Zrakoplovi su sletjeli u zračnu bazu u Lasku, u centralnoj Poljskoj.

U ovom je mjesecu načelnik Američkog zrakoplovstva, general Mark Welsh James, izjavio da će slanje F-22 u Europu omogućiti američkim snagama da se obučavaju s NATO partnerima širom Europe, testirajući sposobnost zrakoplova da komuniciraju i zajednički sudjeluju u borbi s Eurofighterom i drugim naprednim borbenim zrakoplovima.

James je izjavio da će razmještaj također pružiti pilotima F-22 novo iskustvo na europskom terenu. Američko zrakoplovstvo ranije je slalo borbene zrakoplove u Japan i Južnu Koreju, ali ne i u Europu.

"Nevidljivi" taktički borbeni zrakoplov stvorili su Lockheed i Boeing Co kao borbeni zrakoplov, ali se također može koristiti za kopnene napade, elektronsko ratovanje i praćenje signala. Zrakoplovi su službeno ušli u službu u prosincu 2005., dok je posljednji F-22 predan zrakoplovstvu u 2012.

Kopirati
Drag cursor here to close