Izrael

Amerikanac pripremao napade na muslimane

Vijesti / Flash | 10. 12. 2014. u 07:45 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amerikanac osumnjičen da je pripremao napade na muslimane uhićen je u Izraelu prošlog mjeseca, priopćila je u utorak izraelska policija.

''Shin Beth (unutarnja služba sigurnosti) i policija uhitile su 19. studenog američkog građanina u nelegalnoj situaciji u Izraelu zbog posjedovanja oružja i planiranja terorističkih napada'', prema priopćenju.

Osumnjičenog Adama Evereta Livixa, kršćanina rođenog 1984. godine, porijeklom iz Teksasa, tražila je američka policija zbog slučaja s drogom, prema istom izvoru.

On "je priznao u tijeku ispitivanja da je izjavljivao da će počiniti napade na sveta muslimanska mjesta u Izraelu", prema policiji.

''Adam Livix je došao u regiju 2013. godine i živio na palestinskim teritorijima prije nego što se nelegalno nastanio u Izrael prije godinu i po dana - nastavlja se u priopćenju, a "oružje ukradeno od izraelske vojske pronađeno je u njegovoj kući".

Uhićen u Netanyi, gdje je živio, osumnjičeni mora biti podvrgnut psihijatrijskom pregledu na zahtjev njegovog sudskog odvjetnika.

Prema optužnici, on bi trebao biti bivši pripadnik elitne jedinice američke vojske i javno je izražavao rasističke ideje protiv Arapa.

On je uhićen kada je pokušao dobiti eksploziv od izraelskog vojnika koji ga je prijavio policiji, također prema optužnici.

Prije dolaska u Izrael, jedan Palestinac ga je optužio za pokušaj ubojstva američkog predsjednika Baracka Obame u tijekom njegove posjete regiji 2013. godine, ali je to negirao, prema policiji.

Tužiteljstvo je zahtijevalo da bude optužen zbog posjedovanja oružja i nelegalnog prisustva u Izraelu.

Izraelska policija je također precizirala da je ovo uhićenje realizirano u suradnji s FBI-om.

Napetosti između Izraelaca i Palestinaca su vrlo žive posljednjih mjeseci, posebno oko Brda hrama u Jerusalemu, trećem svetom mjestu za muslimane i najsvetijem za Židove.

Kopirati
Drag cursor here to close