239. rođendan neovisnosti

Amerika slavi Dan neovisnosti uz pojačane sigurnosne mjere

Vijesti / Flash | 04. 07. 2015. u 13:28 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok zapad Sjedinjenih Država gutaju šumski požari, a istočna obala bilježi nesvakidašnji porast broja napada morskih pasa, milijuni Amerikanaca pripremaju se za paradu i vatromet u povodu Dana neovisnosti, uz povećan strah od mogućih sigurnosnih prijetnji.

Ovaj 239. rođendan američke neovisnosti slavit će se uz pojačane sigurnosne mjere. Pripremaju se vatrometi i proslave diljem SAD-a, uz oprez i strah od terorističkih napada, piše ELS.

New York ovaj vikend čuva oko sedam tisuća policajaca, među kojima su i oni s teškim naoružanjem. Rijekom Hudson patrolirat će policijski brodovi opremljeni za otkrivanje zračenja.

Proslava će se motriti i iz zraka s posebno opremljenih helikoptera. Očekuje se da će stotine tisuća ljudi doći u National Mall u Washingtonu na paradu, koncerte i vatromet. Pripremljeno je 350 prijenosnih zahoda, pet i pol kilometara ograda te četiri i pol kilometra dugačka konstrukcija za vezivanje bicikala.

Na zapadnoj obali već su počeli ljetni požari. Države Washington i Oregon zabranile su vatromet. Cupertino u Kaliforniji i Anchorage, najveći grad Aljaske, također su otkazali vatromet, prenosi HRT.

Oni koji će slaviti Dan neovisnosti na plažama Sjeverne Karoline upozoreni su da budu posebno oprezni jer je do četvrtka u podne zabilježeno čak sedam napada morskih pasa. Neki zbog toga, piše Reuters, neće ići na kupanje, ali drugi se neće odreći valova, ocijenio je voditelj nadzorne službe George Burgess.

U zapovjednom centru newyorške policije događaj će se pratiti putem tisuća kamera.

Na proslavi u Teksasu svirat će country legenda Willie Nelson, a u Oklahomi će se organizirati natjecanje u pljuckanju koštica lubenice u dalj.

Kopirati
Drag cursor here to close