Napad zbog napada

Amerika napala Siriju

Vijesti / Svijet | 07. 04. 2017. u 06:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD je izveo napad projektilima na zračnu bazu u Siriji kao odgovor na navodni napad kemijskim oružjem na grad koji drže pobunjenici.

Pentagon je izvijestio da je tijekom noći ispaljeno 59 Tomahawka s razarača na istoku Sredozemnog mora.

Kako javlja Russia Today, ubijeno je pet osoba, dok ih je sedam ranjeno u prvom napadu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je u ubraćanju putem televizije da je iz te baze izveden napad kemijskim oružjem te je pozvao sve civilizirane nacije da pomognu u borbi protiv Sirije, prenosi BBC. Sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada nazvao je diktatorom te naglasio da je djelovao u interesu sigurnosti SAD-a.

Iz Rusije su stigle osude ovog napada. Šef odbora ruskog senata za sigurnost i obranu Viktor Ozerov rekao je da je ovaj napad čin agresije na članica UN-a, dodajući da će Moskva sazvati hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

Iz Sirijske promatračnice za ljudska prava izvijestili su da je poginulo barem četvero sirijskih vojnika te da je baza u napadu potpuno razorena. Guverner sirijske provincije Homs Talal Barazi rekao je za Reuters da u napadu ima mrtvih.

Glasnogovornik Pentagona kapetan Jeff Davis izjavio je da je američka vojska unaprijed obavijestila ruske snage o napadu na sirijsku zračnu bazu i da u napadu nisu pogođeni dijelovi baze za koje se vjeruje da su u njima prisutni Rusi, a državni tajnik SAD-a Rex Tillerson kaže da Washington "nije tražio nikakvu dozvolu od Moskve".

Kopirati
Drag cursor here to close