Investicije

Amerika na Kosovu gradi tvornice oružja

Vijesti / Flash | 03. 08. 2015. u 13:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američke kompanije zainteresirane su za izgradnju tvornica za proizvodnju vojnih i oklopnih vozila na Kosovu, zbog čega se u Prištini užurbano priprema zakon kojim bi se ovo omoguc´ilo, piše Sputnik.

Amerikanci su vec´ započeli s Prištinom razgovore o izgradnji tvornice za sklapanje oklopnih vozila i druge vojne opreme, a prva ozbiljnija posjeta trebalo bi se dogoditi na jesen, do kada se na Kosovu nadaju da c´e napraviti pravni okvir kako bi izgradnja ovakve tvornice bila moguc´a.

Vlada Ise Mustafe obec´ala je da c´e u najskorije vrijeme promijeniti zakon o stranom ulaganju kako bi se omoguc´ilo strancima da ulažu na Kosovo. Među stranim investitorima koji imaju volju da ulažu na Kosovo najviše je američkih poduzec´a.

Predsjednik Američke gospodarske komore na Kosovu Arijan Zeka izjavio je da se nada da c´e s novim pravnim okvirom potencijalni investitori moc´i imati izravne pregovore s državom.

Da vlada u Prištini intenzivno radi na zakonu koji c´e joj izravno omoguc´iti da sama odlučuje tko c´e i što moc´i graditi na Kosovu, potvrdio je i Sokol Havoli, ekonomski savjetnik premijera Kosova.

''To c´e biti novi zakon, koji c´e se baviti zahtjevima velikih investitora, koji smo nazvali ’Zakon za strateške investicije‘. Očekujemo da krajem kolovoza Vlada odobri ovaj zakon, a početkom rujna da bude usvojen u Skupštini Republike Kosovo'', rekao je Havoli Sputniku.

Inače zona zanimanja stranih investitora na Kosovu su agrobiznis, obrada metala, rudarstvo te obnovljiva energija.

Kopirati
Drag cursor here to close