U roku od 7 dana

Amerika deportira Čapljinca Zdenka Jakišu zbog ratnih zločina

Vijesti / Flash | 12. 02. 2016. u 08:14 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni sudac iz američke države Minessota naredio je deportaciju jednog muškarca koji je skrio svoju ratnu prošlost kada je prije skoro dva desetljeća stigao u Sjedinjene Američke Države kao izbjeglica iz ratom razorene Bosne i Hercegovine.

Zdenko Jakiša priznao je da je skrio podatke o svojoj prošlosti kad je 1998. došao u Minessotu, a koji se odnose na ubojstvo starije Srpkinje iz susjedstva tako što je ispalio rafal i njen prozor 1993. godine, kao i na presude zbog napada i ugrožavanja mira.

Jakiša bi mogao u narednih sedam dana biti deportiran iz SAD-a, javlja RTRS.

Redakciji portala obratio u ožujku 2024. godine, Zdenko Jakiša iu Čapljine navodeći kako je protiv njega obustavljen kazneni postupak zbog nedostatka dokaza, prilažući obavijest županijskog užiteljstva.

Protiv Jakiše se vodio postupak zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ratni zločin. Zbog vođenja navedenog postupka isti je deportiran iz SAD-a gdje je imao uspješan biznis.

U obavijesti Županijskog tužiteljstva Mostar se navodi kako se ''obustavlja istraga vođena protiv Zdenka Jakiše koja je vođena protiv njega, a zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva (ubojstvo Ahmeta Bašić i Emine Bašić), obzirom da nema dovoljno dokaza da je počinio kazneno djelo za koje je vođena istraga'.

Kopirati
Drag cursor here to close