Po pravnim standardima

Amerika će surađivati s Turskom po pitanju Gulena

Vijesti / Flash | 24. 08. 2016. u 16:15 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik SAD Joseph Biden izjavio je danas u Ankari da će Amerikanci surađivati s Turskom u ocjeni dokaza protiv Fetullaha Gulena, ali je dodao da pritom moraju biti ispunjeni pravni standardi. Biden je rekao da će SAD nastaviti suradnju s Turskom u stjecanju dodatnih informacija o Gulenu, muslimanskom svećeniku koga vlasti u Ankari optužuju da stoji iza neuspjelog puča 15.  srpnja i od SAD-a traže njegovu ekstradiciju.

Biden, koji je stigao u posjetu Turskoj, napomenuo je da SAD nema interes štititi bilo koga tko je naškodio nekom njihovom savezniku i dodao da je Washington nakon neuspjelog puča ponudio Ankari nepokolebljivu podršku.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, koji će se sastati s Bidenom tijekom njegove posjete, izjavio je ranije da će Ankara nastaviti opskrbljivati američke dužnosnike dokumentima kojima podržava svoj zahtjev za izručenje Gulena, koji živi u samonametnutom izgnanstvu u Pensilvaniji.

Inače, ovo je prva službena posjeta nekog američkog dužnosnika Ankari nakon propalog državnog udara, prenosi Slobodna Bosna.

Bidena su na aerodromu Esenboga u Ankari dočekali veleposlanik Turske u SAD-u Serdar Kilic, veleposlanik SAD-a u Turskoj John Bass i drugi dužnosnici.

Podsjetimo, Fethullah Gülen, smatra kako će pokušaji Ankare propasti, što je do sada više puta isticao u medijima.

Gulen, duhovni vođa pokreta Hizmet, koji promovira umjereni islam širom desetaka zemalja, i koji je Erdogan opisao kao terorističku grupu, odlučno negira optužbe Ankare da stoji iza propalog pokušaja državnog udara.

"Nisam osobno zabrinut", izjavio je Gulen u intervjuu za nekoliko medijskih kuća među kojima je i AFP u svom sjedištu u gradu u Pensilvaniji u samonametnutom egzilu.

"Sjedinjene Države su pravna država. Vladavina zakona ovdje ima vrhunski prioritet. Ne vjerujem da će ova vlada obratiti pažnju na nešto što nije zakonski osnovano. Umrijet ću jednoga dana. Hoću li umrijeti u svom krevetu ili u zatvoru, to nije bitno", izjavio je tada Gulen.

Ranije je Francuski Le Monde objavio Gulenov autorski tekst, koji traži da se vrati u Tursku, te govori da će izdržati kaznu samo ako se dokažu optužbe protiv njega. Gulen zahtijeva neovisnu međunarodnu istragu o događajima 15. srpnja te predlaže osnivanje međunarodne komisije, koja će istražiti sve okolnosti vezane za taj događaj.


Kopirati
Drag cursor here to close