Amerika aplaudira Bosni i Hercegovini

Vijesti / Flash | 01. 10. 2014. u 09:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Aplaudiramo Bosni i Hercegovini što nastavlja investirati svoje snage u održavanje mira, i vjerujemo da ćemo u budućnosti vršiti nadgradnju našeg partnerstva, kako bi se spašavali ljudski životi, i utabale staze za post-konfliktni oporavak širom svijeta'', navedeno je iz State Departmenta.

Sjedinjene Države su tako čestitale Bosni i Hercegovini na tome što je postala prvi europski partner u tzv. Inicijativi Globalni Mirovnih Operacija (Global Peace Operations Initiative (GPOI), predvođenih američkim State Departmentom.

Ovim će, prenosi Glas Amerike, BiH postići izuzetnu prekretnicu po pitanju punih sposobnosti treniranja za mirovne operacije, ustanoviti potvrđenu stručnost da trenira buduće mirovnjake za misije kako UN-a, tako i regionalnih mirovnih operacija.

''Ovim će BiH pokazati svoju odlučnost da promovira međunarodni mir i sigurnost, tako što će pomoći da se iziđe u susret globalnim zahtjevima za vojnim i civilnim personalom, potrebnim za procese stabilizacije zemalja nakon sukoba, diljem svijeta'', naveo je State Department te dodaje kako je BiH bila među partnerima - osnivačima GPOI, inicijative koja je započeta 2005-te godine, kada su se trenirale policijske i vojne jedinice da bi služile i u UN-ovim i u regionalnim misijama.

Uz doprinos BiH vojnom personalu misija UN-a u Africi, kao i sudjelovanje u koalicijskim snagama u Iraku i Afganistanu, bh Trening Centar za Podršku Miru, u okviru GPOI-a je pomogao u treniranju vojnog, policijskog i civilnog osoblja iz 48 zemalja, a u skladu s trenutnim standardima UN-a.

Kopirati
Drag cursor here to close