FBI tvrdi

Američko granatiranje je preduhitrilo napad na Zapad?

Vijesti / Svijet | 24. 09. 2014. u 09:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američke obavještajne agencije obznanile su danas da postoje podaci koji ukazuju da sirijski operativci al Qaide spremaju uskoro napad na SAD ili neku europsku državu.

''Odjeljenje za unutarnju sigurnost i FBI upozorili su državu, lokalne i savezne snage za provođenje zakona s najnovijim prijetnjama'', rekla je glasnogovornica Odjela za unutarnju sigurnost Marsha Catron, prenosi Tanjug navode agencije Reuters.

''Nedavni obavještajni podaci ukazuju da su visoki operativci al Qaide stacionirani u Siriji blizu izvršne faze napada u Europi ili SAD'', - rekla je glasnogovornica i dodala kako su neposredni napadi koje planira al Qaida u Siriji jedan od razloga za otpočinjanje zračnih udara u utorak na položaje ekstremista u Siriji.

Podsjećamo, SAD i nekoliko zaljevskih zemalja otpočele su u utorak ujutro zračne i raketne udare na položaje džihadista Islamske države u Siriji, koji su odmah zaprijetili da će odgovoriti, okrivivši Saudijsku Arabiju da je "dozvolila da do napada dođe".

U koaliciji, predvođenoj Sjedinjenim Državama, sudjeluju oružane snage Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana, Bahreina i Katara, dok za sada nijedna zapadna zemlja ne sudjeluje u napadima, piše Tanjug.

Inače, prema navodima sirijskog Opservatorija za ljudska prava izvedeno je najmanje 50 zračnih napada i to na uporišta ekstremista u sjeveroistočnoj provinciji Raka i istoimenom gradu, dok je na udaru i istočna provincija Deir Ezor i grad Albu Kamal, na granici s Irakom.

Prema procjeni Pentagona, u napadima je pogođeno više od 20 ciljeva.

Inače, novi zračni napadi pogodili su položaje islamista u Siriji, ovoga puta vrlo blizu granice s Turskom. Gađan je grad Kobane, koji je pod kontrolom islamista nekoliko dana.

"Zrakoplovi iz pravca Turske su izveli više napada na položaje Islamske države i putove koje koriste za opskrbu oko 35 kilometara zapadno i južno od Ain el Araba, na granici s Turskom", rekao je šef sirijskog Opservatorija Rami Abdel Rahman, prenijela je Beta.

Svjedoci tvrde da su se dvije vojne letjelice približile iz pravca Turske, međutim dužnosnici ove države su to oštro opovrgnuli, tvrdeći da nijedan napad nije krenuo iz njihovih baza, niti da je ijedan turski zrakoplov sudjelovao u napadima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close