za uništenje isil-a

Američki specijalci stigli u Siriju: Trenirat će Kurde i sirijsku oporbu

Vijesti / Svijet | 27. 11. 2015. u 07:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi pripadnici specijalnih postrojbi SAD-a pristigli su na sjever Sirije gdje će uvježbavati snage umjerene sirijske oporbe i kurdske borce za borbu protiv Islamske države, potvrdili su u četvrtak Sirijski opservatorij za ljudska prava i kurdski izvori, piše Hina.

Pripadnici vojske SAD-a došli su Kobane i pokrajinu Hasaki gdje će obučavati borce novoosnovane arapsko-kurdske koalicije, rekao je agenciji DPA voditelj Sirijskog opservatorija za ljudska prava. Kurdski izvor u Kobaneu također je potvrdio dolazak američkih vojnika u grad.

SAD je krajem listopada je najavio da će poslati specijalne snage koje će savjetovati pobunjenike u borbi protiv džihadista, a Savez sirijskih pobunjeničkih skupina koje podržava Washington je najavio novu ofenzivu protiv Islamske države u sjeveroistočnoj pokrajini Hasaki.

To je, otkad su u listopadu objavile svoj osnutak, bila prva proglašena operacija Sirijskih demokratskih snaga koje su ujedinile nekoliko sirijskih pobunjeničkih skupina i kurdsku miliciju.

Istodobno, objavljeno je kako je ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio spremnost za saradnju s američkom koalicijom protiv Islamske države.

Kako je objavio The New York Times, Putin je nakon razgovora s francuskim predsjednikom Hollandeom rekao kako je Rusija spremna na bližu suradnju s Francuskom, ali i američkom koalicijom u odabiru ciljeva IS-a u Siriji.

Istovremeno je opomenuo Sjedinjene Države zbog rušenja ruskog lovca-bombardera, rekavši da su one svog koalicijskog saveznika Tursku trebale spriječiti u takvom potezu, javlja Fena.

Rusija će zbog incidenta održati "ozbiljne konsultacije" sa SAD-om, rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close