Čvrsto prijateljstvo

Američke snage spasile saudijske pilote iznad Adenskog zaljeva

Vijesti / Flash | 28. 03. 2015. u 10:28 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američke snage su pritekle u pomoć dvojici saudijskih pilota koji su se u četvrtak katapultirali iz svog zrakoplova F-15 iznad Adenskog zaljeva, na čemu je kralj Saudijske Arabije zahvalio predsjedniku Baracku Obami, doznaje se od više izvora.

Čelnik američkog ministarstva obrane rekao je petak da su američke snage stacionirane na tom području spasile dvojicu pilota u međunarodnim vodama Adenskog zaljeva pošto su saudijske vlasti uputile poziv za pomoć.

Nakon toga je izvor u Bijeloj kući dodao da je saudijski kralj Salman nazvao u petak američkog predsjednika i zahvalio mu na pomoći.

"Od dojave do spašavanja prošla su oko dva sata", rekao je taj čelnik, dodavši da su piloti spašeni oko 17.20 sati po washingtonskom vremenu (22.20 sati po srednjoeuropskome).

Saudijska Arabija je u četvrtak počela vojnu intervenciju u Jemenu kako bi predsjedniku Abd-Rabu Mansuru Hadiju pomogla u sukobu sa šijitskim pobunjenicima Hutima koje, tvrde Pariz i Washington, podupire Iran.

U toj intervenciji sudjeluju zemlje Perzijskog zaljeva, Egipat, Jordan, Sudan, Pakistan i Maroko, navodi Rijad. SAD, saveznik jemenskog predsjednika, najavio je logističku i obavještajnu pomoć toj koaliciji.

Obama je u telefonskom razgovoru sa Salmanom "potvrdio čvrsto prijateljstvo SAD-a i Saudijske Arabije te naglasio potporu SAD-a akciji koju predvodi Saudijska Arabija" i njezini saveznici u Jemenu, rekla je Bernadette Meehan, glasnogovornica američkog Nacionalnog vijeća za sigurnost (NSC).

Dvojica čelnika su istaknula da je njihov "zajednički cilj postići trajnu stabilnost u Jemenu", dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close