F/A-18E vs SU-22

Američka vojska oborila sirijski borbeni zrakoplov, žestoki sukobi između Kurda i SAA

Vijesti / Svijet | 18. 06. 2017. u 21:45 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Međunarodna koalicija za borbu protiv terorističke organizacije ISIL predvođena SAD-om oborila je borbeni zrakoplov sirijskih snaga u okolici Raqe'', priopćilo je sirijsko Ministarstvo obrane.

''Naš avion je oboren u blizini grada Raqe oko podneva, dok je provodio operaciju protiv terorističke organizacije ISIL'', navodi sirijska vojska.

Prema navodima sirijskog Ministarstva, pilot oborenog aviona nije pronađen. U priopćenju se ističe kako ovom akcijom međunarodna koalicija potvrđuje da svoje poteze usuglašava sa akcijama terorista ISIL-a.

''Oni pokušavaju da zaustave sirijsku vojsku i njene saveznike u borbi protiv terorizma'', zaključuje se u priopćenju SAA.

Američka vojska potvrdila obaranje aviona

Američka vojska potvrdila je kako su srušili sirijski vojni zrakoplov Su-22. Tvrde kako je sirijski vojni zrakoplov napadao koalicijske partnere, kurdski SDF (Syrian Democratic Forces).

U priopćenju se navodi kako su prije zračnog napada, sirijski vojnici (SAA) počeli kopneni napad na položaje Kurda kod grada Ja'Din, ranivši nekoliko kurdskih boraca i protjeravši ih iz grada. Koalicijski su zrakoplovi tada nakon par naleta, bez borbenog djelovanja, zaustavili napredovanje SAA.

Kontaktirali su telefonski Ruse kako bi spriječili daljnju eskalaciju sukoba. Dva sata nakon ovoga napada, sirijski borbeni zrakoplov Su-22 bombardirao je kurdske borce južno od brane Tabqah, nakon čega su ga odmah oborili američki lovački zrakoplovi F/A-18E.

U priopćenju Koalicije se navodi kako je njihova misija poraziti ISIL u Iraku i Siriji, a ne sukob sa sirijskim režimom, Rusijom ili njihovim saveznicima, ali neće oklijevati da zaštite svoje partnerske snage na terenu od bilo koje prijetnje.

Nastavljeni sukobi između Kurda i SAA

Nakon ovoga, večeras su uslijedili žestoki pješadijski sukobi između sirijske vojske SAA i kurdskih snaga SDF kod gradića Resafa, četrdesetak kilometara južno od glavnog ISIL-ovog grada Raqe koji je trenutno pod opsadom Koalicijskih snaga predvođenih Kurdima. Navodno sirijska vojska pokušava da dođe do pilota oborenog zrakoplova.

Kopirati
Drag cursor here to close