Bacili oružje iz zraka

Američka vojska naoružala sirijske Kurde

Vijesti / Svijet | 20. 10. 2014. u 07:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka vojska je priopćila da je bacila oružje iz zraka sirijskim Kurdima koji se bore protiv militanata Islamske države nedaleko od Kobanija, što je, kako se čini, prvo javno priznanje Pentagona da je dopremio oružje pobunjenicima.

Američko Središnje zapovjedništvo priopćilo je ranije da su američki avioni "C-130"  izbacili kasno sinoć oružje, municiju i lijekove za kurdske snage koje se bore protiv militanata u blizini Kobanija.

Opskrba pobunjenika oružjem posljednja je mjera u sklopu napora Sjedinjenih Država da pomognu lokalnim snagama da odbiju napad Islamske države. SAD je počeo provoditi zračne udare protiv IS-a u Iraku u kolovozu i otprilike mjesec dana kasnije je počeo bombardirati tu militantnu skupinu u susjednoj Siriji.

Američko središnje zapovjedništvo također navodi u kratkom priopćenju da je posljednjih dana izvršeno 135 zračnih udara nedaleko od Kobanija što je u kombinaciji sa stalnim otporom na terenu usporilo napredovanje Islamske države i ubilo stotine njezinih boraca.

SAD je unaprijed upozorio Tursku da će dopremiti oružje sirijskim Kurdima kojima Ankara ne vjeruje zbog njihove povezanosti s turskim Kurdima koji su desetljećima vodili pobunu u Turskoj u kojoj je izgubilo život 40.000 ljudi.

Oružje će biti od velike pomoći

''Oružje koje je dostavila američka vojska će biti "velika pomoć" sirijskim kurdskim borcima koji se bore protiv džihadista grupe Islamska država (IS) za kontrolu grada Kobanea'', rekao je u ponedjeljak kurdski glasnogovornik.

Redur Xelil, glasnogovornik Jedinice za zaštitu naroda (YPG), potvrdio je novinskoj agenciji AFP da je stiglo ovo oružje i preciziao da će ono "mnogo pomoći" i imati "pozitivan efekt" protiv IS-ovih operacija.

Turska će dopustiti iračkim kurdskim borcima da pređu sirijsku granicu kako bi se borili protiv militanata Islamske države u Kobaneu, priopćio je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova.

Ministar Mevlut Cavusoglu dodao je da se razgovori o toj temi nastavljaju, ali nije pružio dodatne detalje.

Turska će dopustiti iračkim kurdima da se pridruže borbama u Kobaneu

Desetine tisuća ljudi iz Kobanea pobjeglo je pred višemjesečnim borbama između snaga Islamske države koje opsjedaju grad i sirijskih kurdskih branitelja.

Turska je do sada odbijala dopustiti kurdskim borcima da pređu u Siriju.

Vlada tvrdi da su oni povezani s PKK-a, koja vodi višedesetljetnu borbu za širu autonomiju unutar Turske i Ankara je smatra terorističkom organizacijom.

Turska se, međutim, našla pod pritiskom vlastitog kurdskog stanovništva i šireg broja zemalja da dopusti borcima da pomognu u borbi protiv Islamske države u Kobaneu, koja je dobila krajnje simboličan značaj šire borbe protiv islamskih militanata.

 

Kopirati
Drag cursor here to close