22 udara

Američka vojska i 'partneri' napali Islamsku državu

Vijesti / Svijet | 23. 09. 2014. u 06:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija koju predvode Sjedinjene Američke Države izvela je u utorak u zoru 22 udara na položaje organizacije Islamska država (IS) u sirijskoj regiji Bukamal na granici s Irakom, izvjestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

Osim udara na sjevernu pokrajinu Raka, "koalicija je izvela 22 zračna udara i raketna napada na grad Bukamal i njegovu okolinu na istoku Sirije, na granici s Irakom, navela je ova nevladina organizacija (NVO).

Američka vojska i "partneri" počeli su zračne udare na položaje skupine Islamističke države u Siriji, priopćio je i Pentagon.

Najmanje 30 boraca al-Qaide i osam civila, od kojih troje djece, poginuli su u napadima koje je u utorak izvela koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama na sjeveru Sirije, izvjestila je nevladina organizacija (ONG).

Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (OSDH), "najmanje 30 boraca al-Qaide, većinom stranaca, i osam civila, od kojih jedna žena i troje djece, poginuli su u udarima čija je meta bio zapadni dio sjeverne pokrajine Alep", uporedo s napadima protiv grupe Islamske države, prvi put u Siriji.

Kontraadmiral John Kirby je potvrdio da američka vojska i snage partnerskih zemalja vode vojnu akciju protiv terorista ISIL-a (Islamska država) u Siriji uz pomoć lovaca, bombardera i raketa Tomahawk. Nije rekao što je na meti tih udara, ali New York Times piše da se gađaju ciljevi u Raki, uporištu IS-a i veoma porozna granica između Sirije i Iraka.

SAD je obavijestio Siriju o napadima na njezinu teritoriju, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Damasku, javlja Hina.

''Arapski partneri koji sudjeluju u udarima u su Siriji Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan i Bahrein', otkrio je neimenovani dužnosnik.

BBC ističe da se ovi napadi uvelike razlikuju od onih u Iraku jer su Iračani sami pozvali SAD da intervenira, a Sirija to nije učinila. Stoga je SAD bez dozvole i sporazuma napao tuđi teritorij.

SAD i saveznici, među kojima i Ujedinjeno Kraljevstvo, kazali su da s predsjednikom Sirije Basharom al-Assadom, ne planiraju surađivati jer ga drže odgovornim za velik broj ubijenih civila za vrijeme građanskog rata. Obama je također tražio dozvolu od Kongresa da obuči i naoruža sirijske pobunjenike za borbu protiv ISIL-a.

I Australija se priprema za zračne napade, ali u Iraku. Australski ministar obrane David Johnston potvrdio je u Bagdadu da će 8 bojnih zrakoplova njegove zemlje sudjelovati u zračnim napadima kako bi se na kraju uništila Islamska država.

Teroristi počinju ostvarivati svoje jezive prijetnje da će ubijati državljane zemalja međunarodne koalicije protiv Islamske države, posebice Amerikance i Francuze.

Skupina povezana s džihadistima Islamske države preuzela je odgovornost za otmicu Francuza u Alžiru i zaprijetila da će ga pogubiti u sljedeća 24 sata ako Francuska ne bude prekinula napade u Iraku.

Na videosnimci je prikazan talac Herve Pierre Gourdel kako sjedi na zemlji okružen dvojicom maskiranih ljudi s kalašnjikovima. Talac kaže da je iz Nice i da je alpinistički vodič, da je u subotu doputovao u Alžir, a otet u nedjelju navečer. 

Teroristi su pozvali svoje sljedbenike da na bilo koji način ubijaju američke i europske nevjernike - osobito zle i prljave Francuze - ili Australce i Kanađane, ili bilo koje druge građane čije su se zemlje uključile u međunarodnu koaliciju za borbu protiv Islamske države.

''Pokušavamo učiniti sve što možemo kako bismo oslobodili taoce. No teroristička skupina ne može utjecati na francusko stajalište'', istaknuo je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius pred novinarima u New Yorku, u prigodi zasjedanja UN-ove Opće skupštine, prenosi agencija France Presse.

Kopirati
Drag cursor here to close