Koga se pita?

Alexis Tsipras već očitao lekciju Uniji

Vijesti / Flash | 27. 01. 2015. u 21:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoimenovani grčki premijer Alexis Tsipras prenio je danas svoje nezadovojstvo šefici EU za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini zbog toga što grčka vlada nije kontaktirana povodom priopćenja članica EU o rastućoj krizi u Ukrajini.

Naime, lideri EU su u zajedničkom priopćenju izrazili zabrinutost zbog pogoršanja sigurnosne i humanitarne situacije na istoku Ukrajine i osudili ubijanje civila te su od svojih ministara vanjskih poslova zatražili da razmotre mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji.

No, Ured tek izabranog grčkog premijera koji je danas predstavio članove kabineta, objavio je kako je EU trebala osigurati suglasnost Atene prije nego što je izdala priopćenje u ime svih članica Unije.

"U tom kontekstu, mi naglašavamo da ne postoji suglasnost naše zemlje", kaže se u priopćenju Tsiprasovog ureda i dodaje kako je on nezadovoljstvo tim potezom Unije prenio Mogherini u telefonskom razgovoru, prenio je Tanjug.

Grčka ima tradicionalno dobre odnose s Rusijom i nikad nije snažno podržavala sankcije EU protiv Moskve, objavio je Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close